ΑρχικήΤοπικά ΝέαΒαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και στο Εφετείο για τον 64χρονο που...

Βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης και στο Εφετείο για τον 64χρονο που σκότωσε 46χρονο στην Κω

Ένοχος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου 64χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο του 46χρονου ομογενή από την Αλβανία, αδελφού της πρώην συντρόφου του!

Η υπόθεση εκδικάστηκε προχθές μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία αναγνωρίστηκε στον 64χρονο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών (12 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 2 έτη φυλάκιση για την οπλοχρησία).

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ποινή είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο και το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου (πρωτοβάθμιο δικαστήριο) τον Οκτώβριο του 2019, ωστόσο κατά της απόφασης αυτής είχε ασκήσει έφεση (εκτός από τον κατηγορούμενο) και ο αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.

Η έφεση του δικαστικού λειτουργού όμως απορρίφθηκε προχθές από το δικαστήριο, καθώς έγινε ομόφωνα δεκτή η ένσταση που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Άκης Δημητριάδης και έτσι η υπόθεση του πελάτη του δικάστηκε κανονικά σε δεύτερο βαθμό. Εφόσον γίνονταν δεκτή η έφεση του κ. αντεισαγγελέα Εφετών τότε η υπόθεση θα εκδικαζόταν εξ αρχής (ως πρώτη φορά) και μάλιστα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο και όχι με ενδεχόμενο δόλο όπως έχει δικαστεί.

Μεταξύ άλλων στους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ο κ. Δημητριάδης επισήμανε πως «η άσκηση έφεσης από τον εισαγγελέα πρέπει να αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα στη σχετική έκθεση, άλλως η έφεση απορρίπτεται ως απαράδεκτη», ενώ «μόνη η παράθεση στην έκθεση έφεσης των αποδεικτικών στοιχείων, από τα οποία προκύπτει ενοχή του κατηγορουμένου, με αναφορά στο κατηγορητήριο και εντεύθεν εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε σχέση με αυτό, δεν αρκεί κατά το νόμο για την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της έφεσης του Εισαγγελέα κατά της προσβαλλόμενης καταδικαστικής ή αθωωτικής απόφασης, εφόσον δεν αντικρούει με συλλογισμούς και σε συνδυασμό με τα αποδεικτικά μέσα την κρίση του δικαστηρίου περί της αθωότητας του κατηγορουμένου.

Περαιτέρω, η έφεση του εισαγγελέα στερείται της επιβαλλομένης από την άνω διάταξη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, όταν, μεταξύ άλλων, δεν μνημονεύονται σ` αυτήν τα αποδεικτικά μέσα που λήφθηκαν υπόψη, για τον σχηματισμό της κρίσης του περί της ενοχής του κατηγορουμένου».

Η «επίσκεψη» με την καραμπίνα
Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από επτά χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 46χρονος ομογενής από την Αλβανία.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, ήταν περίπου 5 το πρωί στις 25 Ιουνίου 2015, όταν ο 64χρονος κρατώντας κυνηγετική καραμπίνα πήγε στο σπίτι όπου διέμεναν ο 46χρονος ομογενής και η –τότε- 39χρονη αδελφή του.

Όταν έφθασε εκεί, έριξε με το όπλο του δύο φορές στην κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του σπιτιού, και αφού παραβίασε την πόρτα μπήκε μέσα στο σπίτι.
Εκεί αρχικά συνάντησε στο πρώτο υπνοδωμάτιο τον 46χρονο να είναι ξαπλωμένος και να κοιμάται. Τότε άρχισε να τον πυροβολεί! Στη συνέχεια ο δράστης πάντα με το όπλο στο χέρι προχώρησε προς το επόμενο υπνοδωμάτιο, εκεί βρήκε την 39χρονη φίλη του η οποία από τον θόρυβο και τους πυροβολισμούς είχε σηκωθεί.

Ο 64χρονος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, της έβαλε την κυνηγετική καραμπίνα στην κοιλιά και η 39χρονη άρχισε να τον εκλιπαρεί να την αφήσει ήσυχη.  Ο 64χρονος τότε την χτύπησε με το κοντάκι του όπλου στον αγκώνα και τράπηκε σε φυγή!
Άμεσα στο σημείο του περιστατικού έσπευσαν αστυνομικοί αλλά και ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε τους δύο τραυματίες στο νοσοκομείο της Κω.

Αν και αρχικά η κατάσταση της υγείας του 46χρονου ομογενή από την Αλβανία φαινόταν καλή, μέσα σε λίγη ώρα άρχισε να χειροτερεύει και έτσι στις 25 Ιουνίου 2015 το μεσημέρι μεταφέρθηκε επειγόντως στην Αθήνα στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού όπου λίγες ώρες αργότερα (το απόγευμα της ίδιας ημέρας) υπέκυψε στα τραύματά του.

Αμέσως μετά την αποτρόπαια πράξη του ο 64χρονος έσπασε την κυνηγετική καραμπίνα στα δύο και την πέταξε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζηπάρι και Τιγκάκι στην Κω, ενώ ο ίδιος πήγε σπίτι του όπου αφού άλλαξε ρούχα, τα έπλυνε και κλειδώθηκε μέσα στην οικία του.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Κω που τον αναζητούσαν κατάφεραν να τον εντοπίσουν την ίδια μέρα το μεσημέρι, τον προσήγαγαν στο τμήμα και λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του άτυχου 46χρονου ομογενή από την Αλβανία.

Από τον τόπο του εγκλήματος συλλέχθηκαν μεταξύ άλλων εννέα κάλυκες κυνηγετικών φυσιγγίων, όμοια με αυτό που βρέθηκε στο σπίτι του συλληφθέντα, αλλά και ένα ακόμη όπλο το οποίο μαζί με αυτό που πυροβόλησε κατείχε νόμιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενος από τους αστυνομικούς ο 64χρονος ομολόγησε την πράξη του, και μάλιστα ήταν αυτός που υπέδειξε το σημείο στο οποίο είχε πετάξει στη θάλασσα τη σπασμένη καραμπίνα μέρος της οποίας κατάφεραν να εντοπίσουν οι αστυνομικοί και να την ανασύρουν από τον βυθό.

Όλα τα ανευρεθέντα πειστήρια κατασχέθηκαν και στάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 64χρονος τα τελευταία –πριν το περιστατικό-δύο χρόνια διατηρούσε σχέση με την – τότε- 39χρονη ομογενή από την Αλβανία, η οποία σχέση τους το τελευταίο διάστημα πριν το περιστατικό, φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα για τα οποία φέρεται ο κατηγορούμενος να θεωρούσε υπεύθυνο τον 46χρονο αδελφό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος  συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Κώστα Ασλάνη, ο 64χρονος είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον παθόντα, αλλά να τον εκφοβίσει, όπως προκύπτει από το ύψος και τη φορά των βολών. Ο ίδιος είχε πει πως νωρίτερα είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ αλλά και διάφορα φάρμακα και έτσι δεν είχε πλήρη συνείδηση του τί έκανε, ενώ ζήτησε συγνώμη για το αποτέλεσμα των πράξεών του, το οποίο δεν επιδίωξε.

Είχε επικαλεστεί επίσης ότι πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν επιτρέπουν την προφυλάκισή του, ισχυρισμό που δέχθηκαν με σύμφωνη γνώμη η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας, οι οποίοι και αποφάσισαν να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής ποσού 10.000 ευρώ ως εγγυοδοσία και του κατ’ οίκον περιορισμού του καθώς σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 67%.

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου
Στις 15 Οκτωβρίου 2019 η υπόθεση εκδικάστηκε (για πρώτη φορά) από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, το οποίο και τον έκρινε ένοχο.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνώρισε στον 64χρονο το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και του επέβαλλε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών (12 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 2 έτη φυλάκιση για την οπλοχρησία) με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά την πρωτόδικη ακροαματική διαδικασία, υπήρξαν αρκετές διαφοροποιήσεις ως προς τα αρχικά στοιχεία που υπήρχαν για την υπόθεση, καθώς η βασική μάρτυρας, η πρώην σύντροφος του 64χρονου δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι στις δύο καταθέσεις που είχε δώσει για την υπόθεση είχε πει ψέματα. Η ίδια δικαιολόγησε τη πράξη της αυτή, λέγοντας πως φοβόταν πως ο κατηγορούμενος δεν θα πήγαινε στη φυλακή και πως θα της έκανε κακό.

Αλλά και ο 64χρονος, ενώ απολογούμενος είχε ισχυριστεί πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το θύμα αλλά να το εκφοβίσει, ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου είχε δηλώσει ότι μπήκε στο σπίτι της πρώην συντρόφου του με την καραμπίνα φοβούμενος ότι  ο αδελφός της θα της έκανε ή της είχε ήδη κάνει κακό.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ωστόσο δεν έπεισαν δικαστές και ενόρκους οι οποίοι και τον καταδίκασαν επιβάλλοντας του τη παραπάνω ποινή. Συνήγοροι υπεράσπισης στο πρωτόδικο δικαστήριο είχαν παρασταθεί οι κ.κ. Αλέξης Κούγιας και Άκης Δημητριάδης και ως πολιτική αγωγή οι κ.κ. Μιχάλης Εκατομμάτης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ

- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img