ΑρχικήΤοπικά ΝέαAποζημίωση 1.350.000 ευρώ διεκδικεί η οικογένεια θύματος εργατικού ατυχήματος

Aποζημίωση 1.350.000 ευρώ διεκδικεί η οικογένεια θύματος εργατικού ατυχήματος

#image_title

Το χρηματικό ποσό του 1.350.000 ευρώ διεκδικεί ως αποζημίωση η οικογένεια του άτυχου 56χρονου ελαιοχρωματιστή που βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε οικοδομή στους Πεύκους της Ρόδου, πριν από δύο χρόνια.

Πρόκειται για δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί δια της δικηγορικής εταιρείας Μηνάς Ι. Τσέρκης και συνεργάτες, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών) και συνεκδικάστηκαν χθες.

Με τις αγωγές τους αυτές, οι συγγενείς του 56χρονου στρέφονται κατά εργολάβου οικοδομών, αλλά κατά της ιδιοκτήτριας του ακινήτου στο οποίο εργαζόταν ο ελαιοχρωματιστής, όταν συνέβη το ατύχημα και από αυτούς διεκδικούν τα χρήματα, ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που έχουν υποστεί από τον χαμό του δικού τους ανθρώπου την ώρα της εργασίας του.

#image_title

Την ιδιοκτήτρια του ακινήτου εκπροσωπούν οι δικηγόροι κ.κ. Πολυξένη Χατζηγιάννη και Στέλιος Αλεξανδρής και τον εργολάβο οικοδομών ο κ. Άκης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταξύ άλλων στις αγωγές, ο 56χρονος εργαζόταν επί σειρά ετών, ως τεχνίτης- μισθωτός ασφαλιζόμενος στο ΙΚΑ –ελαιοχρωματιστής σε διάφορους κατά καιρούς εργοδότες-εργολάβους-τεχνικές εταιρείες-συνεργεία κοκ, συνάπτοντας συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τον εκάστοτε εργοδότη-εργολάβο και απασχολούμενος σε εργασίες ελαιοχρωματισμού στα εκάστοτε οικοδομικά έργα.

Τον Ιανουάριο του 2021 και συγκεκριμένα περί τις 8 ή 9 Ιανουαρίου προσελήφθη ατύπως (χωρίς τη σύναψη νομότυπης σύμβασης εξαρτημένης εργασίας και ασφάλισης) από τον εργολάβο οικοδομών, κατά του οποίου και στρέφεται με την αγωγή της η οικογένεια, προκειμένου να απασχοληθεί ως ελαιοχρωματιστής κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξή του, σε τεχνικά έργα που εκείνη τη χρονική στιγμή εκπονούσε ο συγκεκριμένος εργολάβος.

Ένα από τα εργοτάξια στα οποία εκπονούσε την περίοδο εκείνη δια των συνεργείων του εργασίες ο εργολάβος (Ιανουάριος του 2021) ήταν και το ακίνητο (διώροφη μεζονέτα) στην περιοχή «Πεύκους» στη Λίνδο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2021, ο 56χρονος ελαιοχρωματιστής πήγε νωρίς το πρωί στο γραφείο του εργολάβου, όπου και του ανατέθηκε μαζί με έναν αλλοδαπό συνάδελφο του να μεταβούν στους Πεύκους με το όχημα του εργολάβου και να εκτελέσουνε οικοδομικές εργασίες στο συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς την επίβλεψη από εργολάβο, μηχανικό ή τον κύριο του έργου.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην αγωγή, πράγματι οι δύο άνδρες ένα τέταρτο πριν από τις εννέα το πρωί έφθασαν στην οικοδομή, όπου ο αλλοδαπός μετέβη στην πίσω πλευρά του κτηρίου, για να πραγματοποιήσει εργασίες με σκεπάρνι, και ο 56χρονος παρέμεινε στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου, προκειμένου να βάψει την πρόσοψή του.

Περί ώρα 10- 10.30 το πρωί, ο αλλοδαπός εργάτης πήγε στην μπροστινή μεριά της οικοδομής για να κάνει διάλειμμα, παρέα με τον 56χρονο και τότε τον είδε αιμόφυρτο, σωριασμένο στο πάτωμα του ισογείου, κάτω από το πρώτο μπαλκόνι.

Άμεσα, ο αλλοδαπός εργάτης ειδοποίησε τον εργολάβο, ενώ στο σημείο κλήθηκε το ΕΚΑΒ και η Αστυνομία.

#image_title

Όπως διαπιστώθηκε, ο άτυχος 56χρονος είχε πέσει από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας, ενώ ο 56χρονος (χωρίς να είναι προσδεμένος με κάποιο μέσο, χωρίς ειδικά αντιολισθητικά παπούτσια και χωρίς κράνος κεφαλής), εκτελούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού, ευρισκόμενος έξωθεν του κτηρίου και στο α’ μπαλκόνι, βάφοντας τον εξωτερικό τοίχο της οικοδομής, στεκόμενος όρθιος προφανώς στο α’ μπαλκόνι, στο οποίο εμφαίνεται να υπήρχε σκόνη εκ των οικοδομικών εργασιών, προκειμένου να ολοκληρώσει σε απόσταση 1-1,1 μέτρου από το μπαλκόνι το βάψιμο του τοίχου, ολίσθησε, έχασε την ισορροπία του και προσγειώθηκε από ύψος περίπου 3,38 μέτρων στο πάτωμα του ισογείου, όπου επήλθε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις συνεπεία της πτώσης, ο αιφνίδιος θάνατός του περίπου στις 10.30 το πρωί της ίδιας ημέρας.

Στη δίκη

Χθες ενώπιον του δικαστηρίου, τόσο η πλευρά της ιδιοκτήτριας του σπιτιού, όσο και του εργολάβου εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις για το ατύχημα που σημειώθηκε.

Ειδικότερα, η πλευρά της ιδιοκτήτριας επικαλείται ένα ειδικό συμφωνητικό που είχε υπογραφεί αναφορικά με τις εργασίες που θα γίνονταν στο σπίτι και οι οποίες αφορούσαν σε στοκαρίσματα, ελαιοχρωματισμούς και σοβατεπιά, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε είχε ζητήσει να γίνουν οι συγκεκριμένες εργασίες.

Αλλά και η πλευρά του εργολάβου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε είχε δώσει αυτή την εντολή για να γίνουν οι εργασίες και πως είχε προμηθεύσει τον 56χρονο με όλα τα προστατευτικά μέτρα, όμως εκείνος δεν είχε κάνει χρήση τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img