ΑρχικήΤοπικά ΝέαΗ ΕΤΑΔ θέλει «να βάλει χέρι» στις «χρυσοφόρες» παραλίες της Ρόδου

Η ΕΤΑΔ θέλει «να βάλει χέρι» στις «χρυσοφόρες» παραλίες της Ρόδου

#image_title

Έντονη αντίδραση από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου που ζητά την ανάκληση του επίμαχου άρθρου

Κατηγορηματική και σύσσωμη είναι η αντίδραση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για το νομοσχέδιο που αιφνιδιαστικά «πέρασε» στις 23 Μαρτίου και επιτρέπει στην ΕΤΑΔ «να βάλει χέρι» στις «χρυσοφόρες» παραλίες του νησιού, αναθέτοντάς της τη διαχείρισή τους!

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προχθές το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σε «φορτισμένη» ατμόσφαιρα αφού στην αίθουσα βρίσκονταν δεκάδες εκμισθωτές των πλέον κοσμικών παραλιών του νησιού (σ.σ. ομπρελάδες) ενώ το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην υφυπουργός Μάνος Κόνσολας.

Μετά από συζήτηση ωρών, το Σώμα ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη -η οποία ήρθε με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα- με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση του επίμαχου άρθρου 71 (σ.σ. τροπολογία νομοθετικής ρύθμισης) με το οποίο αποδίδεται η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των παραλιών του νησιού της Ρόδου στην ΕΤΑΔ, με την αφαίρεση της διαχείρισής τους από τον δήμο.

Αναφέρεται συγκεκριμένα, στην εισήγηση του δημάρχου που αποτελεί και την απόφαση του δ.σ.: «Οι εξέχουσες παραλίες του δήμου Ρόδου (από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΡ μέχρι τις «Κάτω Πέτρες», από τα Κρητικά έως την παραλιακή ζώνη της Ιαλυσού, η παραλία Αφάντου, η παραλία Τσαμπίκας κλπ.) επί δεκαετίες ανήκουν στην επιτυχημένη διαχείριση του δήμου Ρόδου και του ελληνικού δημοσίου (Κτηματική Υπηρεσία υπουργείου Οικονομικών).

Πρόκειται για καθαρούς αιγιαλούς και καθαρές παραλίες, δηλαδή για κοινόχρηστους χώρους, προστατευόμενους από το Σύνταγμα της ελληνικής δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η διαχείριση τους γίνεται πάντα με ανώτερο χρονικό ορίζοντα την τριετία, όπως κάθε άλλος αιγιαλός και παραλία στην ελληνική επικράτεια.

Ο δήμος Ρόδου, επί σειρά ετών έχει αποδείξει ότι με επιτυχία και με άριστη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, διαχειρίζεται αυτές τις παραλίες, με πολλαπλά οφέλη για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας, την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και του Δημοσίου και την ευημερία της κοινωνίας του νησιού.

#image_title

Για να είναι σήμερα αυτές της παραλίες «μήλον της έριδος» και ελκυστικά τουριστικά θέρετρα, κάποιοι με σοβαρότητα και επιμονή εργάστηκαν κοπιωδώς για αυτό και αυτοί είναι οι Ροδίτες και η κοινωνία της Ρόδου.

Η αιφνίδια ψήφιση της διάταξης (άρθρο 71 ψηφισμένου νόμου 23.03.2023) που αφαιρεί τη διαχείριση των παραλιών αυτών από τον δήμο Ρόδου και το ελληνικό δημόσιο και η υπαγωγή τους στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Τοπική Κοινωνία και συνιστά ευθέως ανέλπιστη αντιαναπτυξιακή ενέργεια, που στρέφεται ειδικά κατά του νησιού της Ρόδου και του τοπικού μας τουριστικού προϊόντος».

Η απόφαση του δ.σ. θα αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης.

#image_title

Στη συνέχεια, ελήφθη και μία δεύτερη, ξεχωριστή, απόφαση, μετά από πρόταση του νομικού συμβούλου του δήμου, κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, και παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δημάρχου Ρόδου, κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Ο τελευταίος πρότεινε να γίνει χρήση της αναλογικής ερμηνείας του νόμου, ότι δηλαδή οι μέχρι τώρα εκμισθωτές μπορούν να παραμείνουν στις παραλίες λόγω των απωλειών που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο νομικός σύμβουλος είπε ότι μπορεί ο δήμος να χρησιμοποιήσει ένα «παραθυράκι» του άρθρου 71.

Τελικά, το Σώμα προχώρησε στη λήψη απόφασης για την άσκηση νομικής διαδικασίας για την παράταση της εκμετάλλευσης των παραλιών του νησιού από τους ήδη υφιστάμενους εκμισθωτές.

Όσο για το τι θα γίνει άμεσα, με δεδομένο ότι η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και μετά την πρόταση που ανακοίνωσε ο κ. Κόνσολας για σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΑΔ και του δήμου, ο δήμαρχος, ζητώντας και τη συνδρομή του νομικού συμβούλου του δήμου, κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου, εξέφρασε τη θέση του που είναι, εφόσον τους το επιτρέψει η ΕΤΑΔ, να προχωρήσουν σε νέους διαγωνισμούς, όχι ηλεκτρονικούς αλλά με τη διαδικασία που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, μάλιστα με καλύτερους όρους από πέρυσι, διόρθωση αδικιών και με τριετές συμβόλαιο, να προχωρήσει ο δήμος και να δώσει τα πόστα.

Είπε, ακόμη, ότι για τα «προτιμησιακά», αυτά που είναι φιλέτα, ο δήμος θα προσπαθήσει να πάρει περισσότερα.

«Ο δήμος Ρόδου και εγώ προσωπικά θα είμαι στο πλευρό σας», διαβεβαίωσε τους ομπρελάδες, αρκετές φορές, ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι φόβοι που εκφράστηκαν χθες και από τον δήμαρχο και από τα μέλη του δ.σ. αλλά βέβαια και από τους ίδιους τους ομπρελάδες, είναι ότι με την εφαρμογή αυτής της διάταξης και με τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος, να έρθει και να εκμεταλλευτεί τις παραλίες.

Η συζήτηση

Αμέσως μετά τον δήμαρχο, τον λόγο πήρε ο γραμματέας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Πόκκιας ο οποίος, καταρχάς, επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει βγει το ΦΕΚ και τόνισε ότι μπορεί, η διάταξη αυτή, να επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας αλλά σε εμάς εδώ αφορά στις πιο σημαντικές παραλίες του νησιού.

Η ΠΕΔ ενημέρωσε όλους τους δήμους του Νοτίου Αιγαίου ενώ το θέμα έχει τεθεί και στην ΚΕΔΕ και έχουν δημιουργήσει ένα «μέτωπο» με όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας ώστε να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτής της νομοθετικής πρόβλεψης αφού αυτή αφορά τουριστικά δημόσια ακίνητα και κτήματα.

Με σκληρά λόγια τοποθετήθηκε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος έκανε λόγο για «κεραυνό εν αιθρία» που έπεσε και είπε χαρακτηριστικά: «Το βαρύ χέρι του κεντρικού κράτους, χτύπησε και πάλι, αιφνιδιαστικά και αλύπητα, την Αυτοδιοίκηση».

Μάλιστα, ο τέως δήμαρχος το συνδύασε με την ιδιωτικοποίηση του νερού, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πενήντα μέρες πριν από τις εκλογές να βάζει το υπόστρωμα για την ιδιωτικοποίηση το νερού και τώρα πάει να γίνει με την ΕΤΑΔ».

Στη συνέχεια, πρότεινε στην εισήγηση του δημάρχου να προστεθεί και κάτι παραπάνω και του ζήτησε να συγκαλέσει μία διαπαραταξιακή.

«Πίσω από τις παραλίες κρύβονται οι άνθρωποι που εργάζονται», είπε ο εκπρόσωπος της μείζονος κ. Σάββας Διακοσταματίου και ανέφερε ότι θα πρέπει να απαιτήσουν στο νομοσχέδιο να ψηφιστεί και διάταξη που να ακυρώνει την επίμαχη.

Ο ίδιος ζήτησε να ανοίξει μία κουβέντα στο δ.σ. γενικά για τη διαχείριση των παραλιών στην οποία να κληθούν και οι φορείς γιατί τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνονται τεράστιες αντιδράσεις στο διαδίκτυο για καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.

«Όσο πάμε χάνουμε τα πάντα στην Τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Κρητικός ενώ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είπε ότι, για τους ίδιους, αυτό δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αφού «μαγειρεύεται» εδώ και πολλά χρόνια καθώς πρόκειται για φιλέτα και περίμεναν μεγάλα συμφέροντα για να βγάλουν πολλά κέρδη.

Και έκλεισε αναρωτώμενος ο κ. Πότσος: «Αλήθεια, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τι ψήφισαν;».

Σημειώνεται ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, οι ομπρελάδες ήταν παρόντες ενώ αρκετές φορές, στην αρχή τουλάχιστον, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Από τους εκπροσώπους της μειοψηφίας δεν έλειψαν και αναφορές για αυθαιρεσίες σε παραλίες του νησιού και όταν πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε πάμε αύριο να βγάλουμε τις μπουλντόζες και να πάμε φυλακή», τονίζοντας ότι την αρμοδιότητα δεν την έχει ο δήμος αλλά η ΚΥΔ.

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, είπε ότι ο δήμος οφείλει να είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων και αυτό μπορεί να το κάνει δίνοντάς τους μία παράταση δύο ετών, που άλλωστε τα έχασαν λόγω της πανδημίας. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κατ’ επανάληψη είπε ότι επιθυμία του είναι να δώσει τρία χρόνια παράταση στις μισθώσεις τους και αν μπορούσε θα έδινε και πέντε.

Ο κ. Κολιάδης είπε ακόμη: «Υπάρχουν μεγάλοι επιχειρηματίες, που δεν τους γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, που έχουν βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια περιουσία σπουδαία, σημαντική, που βρίσκεται στο νησί μας και στ’ άλλα νησιά».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της στήριξης των ομπρελάδων. Χαρακτηριστικά πάντως ήταν τα όσα είπε ο πρόσφατα ορισθείς εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μιχάλης Σταυρής ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίζουν να προετοιμάζουν τις παραλίες στη ΔΕ Καλλιθέας και είπε προς τους ίδιους: «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, θα στρώσουμε και να ‘ρθουν να πάρουν εμένα μέσα. Θα είμαι εκεί, μαζί σας»!

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των ομπρελάδων οι οποίοι εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους και ζήτησαν από το δ.σ. να τους στηρίξει ενώ προς το τέλος ανέβασαν τους τόνους.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img