Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την υπόθεση των Τεμπών.
Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις και οι έντονες επιθέσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης, ενώ το ήδη τεταμένο κλίμα φορτίσθηκε ακόμη περισσότερο από την ανοίκεια επίθεση του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου που προκάλεσε την αποδοκιμασία του Σώματος με τον ίδιο τον βουλευτή να βαίνει προς διαγραφή.
O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του ζητώντας συγγνώμη για την «απρεπέστατη», όπως τη χαρακτήρισε, αναφορά του βουλευτή Κυριαζίδη.
«Όταν άκουσα αυτή την απρεπέστατη αναφορά η σκέψη μου πήγε στις πολλές γυναίκες που παλεύουν να κάνουν ένα παιδί, σε γυναίκες, οι οποίες δαπανούν από το προσωπικό τους υστέρημα για εξωσωματικές, σε πολλές απόπειρες -συχνά αποτυχημένες- ή σε γυναίκες που απλά επιλέγουν να μην αποκτήσουν παιδί κόντρα στα στερεότυπα, κάτι που είναι απολύτως σεβαστό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας «προσωπικά συγγνώμη» από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας.
«Αντιπολίτευση του πάμε κι όπου βγει»
Η ομιλία συνεχίστηκε μέσα σε κλίμα έντασης με τον Μέσα σε κλίμα έντασης, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «Αντιπολίτευση του πάμε κι όπου βγει», επιτιθέμενος και στα τέσσερα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας.
Στόχος σας είναι να ρίξετε την κυβέρνηση, συνέχισε. Αλλά «για να να έρθει ποιος και με τι πρόγραμμα», διερωτήθηκε.
Αναφέρθηκε σκωπτικά στην ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου («δεν κατάλαβα τίποτα από όσα για τα διεθνή ζητήματα, αλλάξτε λογογράφο στα θέματα αυτά και ακολούθως στράφηκε κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ , Νίκου Ανδρουλάκη
«Είτε σας αρέσει είτε όχι, η κυβέρνηση αυτή θα συνεχίσει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μέχρι τις επόμενες εκλογές». Κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για «συμμαχία προθύμων» και είπε ότι στερείται εναλλακτικής πρότασης. Νομιμοποιείτε με την υπογραφή σας και τον λόγο σας τον λαϊκισμό και τα fake news. «Ρίχνετε νερό στον μύλο των πιο ακραίων φωνών» προσέθεσε.
«Χρέος μας να προστατέψουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και όχι τους μπαχαλάκηδες»
Υψώνοντας τους τόνους ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει χρέος να προστατεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά όχι του κάθε μπαχαλάκια».
«Σεβομαι και τιμώ κάθε συμπολίτη μας που θα διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. (…) Χρέος μας να προστατέψουμε τις ειρηνικές διαδηλώσεις και όχι τους μπαχαλάκηδες. Υπάρχουν και άλλοι που έχουν δικαιώματα και έχουν πληρώσει την επαναστατική γυμναστική της Αριστεράς», τόνισε για τα συλλαλητήρια.
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κάλεσε να συμφωνήσουν σε τέσσερα σημεία εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλώνοντας έτοιμος να προχωρήσει στην αλλαγή των διατάξεων για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και στην αναθεώρηση του άρθρου 86 για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Κάλεσε, δε, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και στην αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια.
Τεκτονικές αλλαγές
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ‘καλή ημέρα για την Ευρώπη’, αναφερόμενος στη Συνοδο Κορυφής των Βρυξελλών καθώς, όπως είπε, η Ηπειρος «συζητά πλέον ανοιχτά τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην Άμυνα».
Εκανε επίσης λόγο για τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον, κατακρίνοντας την αντιπολίτευση ότι επέλεξε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ώρα το όπλο της πρότασης δυσπιστίας.
«Οι ΗΠΑ δεν φαίνονται όσο πρόθυμες ήταν στο παρελθόν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία μιλούν ανοικτά για την επέκταση της πυρηνικής ομπρέλας σε υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ένας εμπορικός πόλεμος που δρομολογείται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τον πρόεδρο Τραμπ, όμως πρέπει να συνεργαστούμε μαζί του».