ΑρχικήΕλλάδαΔήμος Αθηναίων: Οι 7 πρώτες κοινωνικές κατοικίες - Το αγκάθι με τα...

Δήμος Αθηναίων: Οι 7 πρώτες κοινωνικές κατοικίες – Το αγκάθι με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα στεγαστικά προγράμματα

Τρεις παρεμβάσεις για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας και αφορά τη στέγαση, προωθεί ο Δήμος Αθηναίων. Ήδη, ετοιμάζει τα πρώτα 7 κοινωνικά διαμερίσματα στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, με στόχο τη διαμονή ισάριθμων οικονομικά ευάλωτων οικογενειών.

Το κτίριο το οποίο θα φιλοξενήσει 7 οικογένειες, με ειδικό – χαμηλό – μίσθωμα, είναι δημοτικό, βρίσκεται σε έναν δρόμο κάτω από την Ομόνοια και ανακατασκευάζεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων «τρέχει» δύο στεγαστικά προγράμματα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους. Το πρώτο αφορά την στέγαση νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στους οποίους επιδοτείται το κόστος μίσθωσης.

Το πρόγραμμα αφορά 257 ιδιωτικές κατοικίες. Με το δεύτερο πρόγραμμα, επιδοτείται η ανακαίνιση 70 κατοικιών, που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά.

Η στέγη, νούμερο 1 πρόβλημα για τους κατοίκους του κέντρου

Στο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, που πλήττει την Αθήνα, προκαλώντας τη νούμερο 1 ανασφάλεια των κατοίκων του κέντρου, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το βράδυ της Πέμπτης, στην αίθουσα τελετών του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος, στα Προπύλαια. Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.

Ο 1 στους 3 δίνει 40% του εισόδήματός του στο ενοίκιο

Η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στο κέντρο, κυρίως λόγω του υπερτουρισμού, είναι αποτρεπτική για όσους δεν διαθέτουν δική τους κατοικία. Και το ποσοστό δεν είναι μικρό. Στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων δείχνουν ότι το 1/3 των κατοίκων δίνει το 40% του εισοδήματός του για ενοίκιο – ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αύξηση ενοικίων κατά 90% την 7ετία

Ο υπερτουρισμός έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια των κατοικιών της Αθήνας – τα τελευταία 7 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 90% – πολλά εκ των οποίων έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα και το κέντρο τείνει να εξελιχθεί σε ένα απέραντο mall – ελληνιστί, εμπορικό κέντρο.

Καθώς τα ενοίκια είναι δυσπρόσιτα για την πλειονότητα του πληθυσμού, οι δύο στους 10 κατοίκους δηλώνουν αδυναμία να ζεστάνουν το σπίτι τους κατά τους χειμερινούς μήνες. «Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν πια σε δίλημμα αν θα δαπανήσουν χρήματα στη θέρμανση ή το σούπερ-μάρκετ», σχολίασε ο κ. Δούκας.

Σύσταση φορέα διαχείρισης των κτιρίων

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν στην πλήρη καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αθηναίων, ώστε να είναι δυνατή η κατηγοριοποίησή της: ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά, πιστοποιημένης εκτίμησης της αξίας και μορφής εκμετάλλευσης τους.

Αμέσως μετά σχεδιάζεται η σύσταση φορέα διαχείρισης των κτιρίων που θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στέγασης ή και αξιοποίησης εγκαταλειμμένων και κενών κτιρίων, σε συνεργασία με ιδιώτες, διασφαλίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον θα υπερισχύει του οικονομικού ιδιωτικού οφέλους. «Επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε για πρώτη φορά στην πόλη Παρατηρητήριο Κατοικίας, καθώς και Γραφείο Κοινωνικής Στέγασης ως διακριτή υπηρεσιακή δομή», τόνισε.

Περισσότερα από 2.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια

Περισσότερα από 2.000 εγκαταλελειμμένα κτίρια έχουν καταγραφεί στον Δήμο Αθηναίων. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι «μπερδεμένες» ιδιοκτησίες. «Φανταστείτε αυτά τα χιλιάδες κτίρια, να αξιοποιηθούν και να γίνουν κοινωνικές κατοικίες», δήλωσε ο κ. Δούκας, σημειώνοντας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση μία τέτοια προοπτική δεν είναι εφικτή.

«Αυτό και να θέλουμε σήμερα να το κάνουμε, δεν μπορούμε, διότι δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσει να γίνει μία μεγάλη ανάπλαση σε μια γειτονιά», είπε, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει θεσμική δυνατότητα ώστε «…να μπορούμε να μπαίνουμε εμείς ή το κράτος – μικρή σημασία έχει, έτσι κι αλλιώς συνεργασία πρέπει να υπάρχει – σε περιοχές, οι οποίες έχουν κτίρια σε πολύ κακή κατάσταση, να γίνονται ανακατασκευές και να δίδονται ως κοινωνικές κατοικίες».

Δήμος Αθηναίων: Οι 7 πρώτες κοινωνικές κατοικίες – Το αγκάθι με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα στεγαστικά προγράμματα

Πλάκα: Παράνομη χρήση ταρατσών

Ο Δήμος έχει ξεκινήσει παρεμβάσεις και για την προστασία ιδιαίτερων οικιστικών περιοχών που απειλούνται από μια κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, όπως είναι η Πλάκα.

Σε ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι παραβιάζεται συστηματικά η Υπουργική Απόφαση προστασίας της περιοχής, καθώς σε τουλάχιστον 30 περιπτώσεις, που εντοπίστηκαν, γίνεται παράνομη χρήση σε ταράτσες κτιρίων.

Εντατικοί έλεγχοι μετά το Πάσχα

Αμέσως μετά το Πάσχα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ξεκινούν εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των χρήσεων γης και των ορίων της ηχορύπανσης. Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία Γραφείου Ιστορικού Κέντρου, όπου θα δέχεται παράπονα και καταγγελίες πολιτών.

Πηγή: Ναυτεμπορική

- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img