ΑρχικήΕλλάδαΠάτρα: «Μάστιγα» οι πτώσεις σοβάδων και μαρμάρων από μπαλκόνια και στηθαία

Πάτρα: «Μάστιγα» οι πτώσεις σοβάδων και μαρμάρων από μπαλκόνια και στηθαία

Γεμάτο «δομικές παγίδες» αποδεικνύεται πως είναι το κέντρο της Πάτρας, το τελευταίο διάστημα, με το φαινόμενο, μετά το τραγικό συμβάν της 22ας Μαΐου, αλλά και τις συνεχείς πτώσεις σοβάδων και άλλων υλικών, να αναδεικνύουν την επικινδυνότητα και συχνά ασυντήρητων παλαιών κτιρίων της πόλης.

Ένα νέο περιστατικό, το πέμπτο κατά σειρά,  καταγράφηκε την Πέμπτη στην οδό Λευκωσίας, όταν σοβάδες αποκολλήθηκαν από μπαλκόνι β’ ορόφου. Από την πτώση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ ο χώρος αποκλείστηκε από την Αστυνομία.

Την περασμένη Κυριακή, αποκλείστηκε ο χώρος στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στο ύψος της Ραδινού και πάλι από πτώση σοβάδων από διαμέρισμα πολυκατοικίας.

Κομμάτια τσιμέντου έπεσαν από πολυκατοικία στην οδό Κορίνθου, στη διασταύρωση με την Αγίου Νικολάου και λίγες ώρες αργότερα σοβάδες αποκολλήθηκαν από μπαλκόνι στην οδό Κανακάρη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 του περασμένου μήνα, ένας 59χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εκινείτο πεζός επί της οδου Γούναρη, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από κομμάτι τσιμέντου που έπεσε από την πρόσοψη πολυκατοικίας.

Όπως καταγράφει η τοπική ενημερωτική σελίδα pelop.gr, η εικόνα του κτιριακού αποθέματος στο κέντρο της Πάτρας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα γήρανσης, εγκατάλειψης και έλλειψης συντήρησης. Ουσιαστικά, μεγάλο ποσοστό κτιρίων χρονολογείται από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα:

  • Πριν το 1955, το 40% των κτιρίων: Πολλά από αυτά είναι διατηρητέα ή νεοκλασικά, αλλά πολλά παραμένουν εγκαταλελειμμένα.
  • Από 1955 ως το 1985, το 45% των κτιρίων: Η μεγάλη οικοδομική έκρηξη οδήγησε σε μαζική κατασκευή πολυκατοικιών με κατώτερες στατικές και ενεργειακές προδιαγραφές.
  • Μετά το 1985, το 15% των κτιρίων: Νεότερες κατασκευές, κυρίως εκτός ιστορικού κέντρου ή σε αντικαταστάσεις παλαιών κτισμάτων.

Τα κύρια προβλήματα που παρουσιάζουν τα παλιά κτίρια είναι φθαρμένα κελύφη με εκτεθειμένους σοβάδες, σκουριασμένα σίδερα, διάβρωση υλικών.

Μία ειδική κατηγορία κτιρίων είναι τα ασυντήρητα νεοκλασικά. Πολλά κτίρια δεν έχουν ιδιοκτήτες που να ενδιαφέρονται ή να μπορούν οικονομικά να τα συντηρήσουν.

Ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας αποδεικνύεται και η σεισμική τρωτότητα. Η πλειοψηφία των κτιρίων στο κέντρο της Πάτρας έχει ανεγερθεί πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη και την απουσία συντήρησης, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους αποκόλλησης δομικών στοιχείων.

Η Άνω Πόλη και περιοχές γύρω από τις οδούς Μαιζώνος, Κορίνθου, Γούναρη και Αγίου Νικολάου έχουν πολλά νεοκλασικά και πρώιμα πολυώροφα, με ορατά σημάδια εγκατάλειψης. Σε περιοχές, όπως η Τριών Ναυάρχων, πολλά καταστήματα στο ισόγειο παραμένουν κλειστά, ενώ τα άνωθεν διαμερίσματα είναι ασυντήρητα ή ακατοίκητα.

ΤΕΕ: Πολυεπίπεδο το πρόβλημα

«Η Πάτρα χρειάζεται θεσμοθέτηση περιοδικών ελέγχων στα κτίρια, υποχρεωτικές συντηρήσεις και δημιουργία κινήτρων για ιδιοκτήτες», λέει στο ertnews o Πρόεδρος του ΤΕΕ, Δυτικής Ελλάδος, Βαγγέλης Καραχάλιος.

Το πρόβλημα, επισημαίνει, πως είναι πολυεπίπεδο:

  • Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν οικονομικά να προβούν σε εργασίες.
  • Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές γίνονται μόνο κατόπιν καταγγελίας ή μετά από ατύχημα.
  • Δεν υπάρχει μητρώο επικινδύνων κτιρίων με ψηφιακή αποτύπωση και πρόσβαση για τις τοπικές Αρχές.

Επιστολή του ΤΕΕ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πρόταση για θέσπιση πιστοποιητικού ελέγχου ασφάλειας κτιρίου, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για την πρόληψη επικίνδυνων φθορών/αστοχιών στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, έχει υποβάλει με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Τεχνικό Επιμελητήριο/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Προέδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος, επισημαίνεται ότι «η δημόσια ασφάλεια στους κοινόχρηστους χώρους των πόλεων μας -από τα πεζοδρόμια ως τις όψεις των πολυκατοικιών- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα τύχης ή ατομικής ευαισθησίας, αλλά προϊόν συστηματικής, θεσμοθετημένης τεχνικής πρόβλεψης και πολιτικής βούλησης».

Πηγή: Ναυτεμπορική

- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img