ΑρχικήΤοπικά ΝέαΣτον πρωθυπουργό το αίτημα της διάσπασης του Δήμου Ρόδου

Στον πρωθυπουργό το αίτημα της διάσπασης του Δήμου Ρόδου

Εντός του μηνός Σεπτεμβρίου αναμένονται εξελίξεις για το αίτημα της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» μετά την Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και εκτός σοβαρού απροόπτου, επίκειται συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αντιπροσωπείας των έξι Δήμων της Ελλάδας που ένωσαν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας την επανεξέταση των διοικητικών τους ορίων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα που έχουν υποβάλει οι πρόεδροι των δημοτικών ενοτήτων των έξι Δήμων και από τη Ρόδο στη συνάντηση θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκος Διμέλης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου προστίθεται ακόμα ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των δημοτικών κοινοτήτων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, κι αυτό είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού με βάση τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου παρουσιάζει αύξηση +7,8%.
Εξάλλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μοναδική στην Ελλάδα που κατέγραψε αύξηση πληθυσμού από 309.000 κατοίκους σε 324.000 και στην περίπτωση του Δήμου Ρόδου με βάση την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός ανέρχεται πλέον σε 124.851 άτομα (έναντι 115.490 στην απογραφή του 2011) εκ των οποίων 62.132 άνδρες και 62.719 γυναίκες.
Όπως εκτιμούν οι ενδιαφερόμενοι η παράμετρος αυτή δημιουργεί ευνοϊκό κλίμα υπέρ της πρότασής τους για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, καθώς το βασικότερο ζητούμενο είναι αμεσότερη, ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, φαίνεται πως στο Υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχουν συμπεριλάβει και αυτό το στοιχείο στο ήδη κατατεθειμένο αίτημα για την επαναχάραξη των διοικητικών ορίων του νησιού.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι Δημοτικές Ενότητες Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας, Σοχού του Δήμου Λαγκαδά, Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας και Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων του Δήμου Καλαβρύτων (με την προτεινόμενη ονομασία “Δήμος Ορεινής Αχαΐας”) έχουν συνταχθεί με τους προέδρους των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου της Ρόδου ο οποίος άνοιξε πρώτος το ζήτημα που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω δημοτικές ενότητες με κοινή επιστολή τους προς το Γραφείο του πρωθυπουργού, ζήτησαν συνάντηση προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους για επανεξέταση των διοικητικών τους ορίων, καθώς συστρατευόμενοι με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων της Ρόδου επισημαίνoυν ότι οι συνενώσεις που έγιναν με τον ν. 3852/2010 είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών λόγω της έλλειψης πόρων και προσωπικού, στοιχείο που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στους κατοίκους των Δήμων που προέκυψαν από εκτεταμένες και σε κάποιες περιπτώσεις, δυσλειτουργικές συνενώσεις.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το ενδιαφέρον και από άλλες δημοτικές ενότητες ανά την Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή την κοινή συστράτευση των έξι Δήμων από χθες και δεν αποκλείεται μέχρι τη συνάντηση με τον πρωθυπουργού κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να προστεθούν κι άλλοι.
Σε ό,τι αφορά στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου η διαδικασία της λήψης αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων είναι σε εξέλιξη και ήδη η πλειοψηφία έχει ταχθεί και επισήμως υπέρ της διάσπασης, ωστόσο εκκρεμούν ακόμα οι αποφάσεις κι άλλων συμβουλίων που αναμένονται εντός του μηνός Ιουλίου με αρκετές να έχουν προγραμματιστεί εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η δυναμική που αναπτύσσει η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από τον πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Νίκο Διμέλη, έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου του ενιαίου Δήμου της Ρόδου (και όχι μόνο), που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους -σε περίπτωση που τελικά το εγχείρημα ευοδωθεί- να διεκδικήσουν θέση δημάρχου στους νέους Δήμους.
Όπως έχει γράψει η «δημοκρατική» που ανέδειξε και το θέμα, η πρόταση της πλειονότητας των προέδρων είναι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Ρόδου σε πέντε ως εξής:
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας

-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου με τη Δημοτική Ενότητα Αφάντου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Καμείρου με τη Δημοτική Ενότητα Ατταβύρου
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού με τη Δημοτική Ενότητα Πεταλούδων
-Συνένωση Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου με τη Δημοτική Ενότητα Λινδίων.
Όπως επισημάνθηκε στις γενικές συνελεύσεις των προέδρων που προηγήθηκαν, η διαχείριση του νερού θα εξακολουθήσει να γίνεται από έναν φορέα, τη ΔΕΥΑΡ, ενώ θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες που θα δίνουν τεκμηριωμένες θέσεις για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και των χρεών, όπως επίσης και για την κατανομή του προσωπικού ανά Δήμο.
Ο Ενιαίος Δήμος, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες, απουσιάζει η αμεσότητα στη δράση και η ευελιξία και δεν μπορεί να αναλάβει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, γιατί δεν μπορεί να συγκεράσει τους διαφορετικούς αναπτυξιακούς προσανατολισμούς και τις ιδιαιτερότητες των πρώην δήμων και των διαφορετικών χωρικών ενοτήτων που αποτελούν το νησί.

- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img