ΑρχικήΤοπικά ΝέαΤηλέμαχος Καμπούρης: «Οποιος θεωρεί ότι είναι δεμένος με την καρέκλα του, απλώς...

Τηλέμαχος Καμπούρης: «Οποιος θεωρεί ότι είναι δεμένος με την καρέκλα του, απλώς πλανάται»

«Ολοι είμαστε στρατιώτες και αγωνιζόμαστε όπου μας παρατάσσει ο δήμαρχος»

Τον προγραμματισμό του για το επόμενο οικονομικό έτος της δημοτικής αρχής, τον σχεδιασμό της αντιδημαρχίας Τεχνικών Εργων, Υποδομών και Ενεργειακών Επενδύσεων και τους στόχους του 2023, το οποίο είναι έτος εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζει σήμερα με συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Τηλέμαχος Καμπούρης.
Όπως λέει στη συνέντευξή του, η Τεχνική Υπηρεσία βρίσκεται στην πιο παραγωγική της περίοδο επισημαίνοντας ότι φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα εξελίχθηκε γρηγορότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, παρότι όπως λέει η νησιωτικότητα αποτελεί μεγάλη πληγή για έργα που εκτελούν ανάδοχοι με έδρα εκτός Ρόδου. «Όποιος θεωρεί ότι είναι δεμένος με την καρέκλα του, απλώς πλανάται», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «ο μόνος αδιαμφισβήτητος ρόλος είναι αυτός του δημάρχου. Και είναι ο πιο απαιτητικός και πιο σκληρός. Όλοι οι άλλοι είμαστε στρατιώτες και αγωνιζόμαστε όπου μας παρατάσσει».
• Κύριε Καμπούρη, ο Σεπτέμβριος είθισται να είναι ο μήνας του προγραμματισμού και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας για το επόμενο διάστημα ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Ενεργειακών Επενδύσεων.
Πράγματι η περίοδος προγραμματισμού, η «νέα χρονιά», για κάθε δημοτική αρχή ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Είναι ο μήνας όπου συλλέγονται όλα τα δεδομένα για τον προγραμματισμό του επόμενου οικονομικού έτους. Και σε αυτόν τον προγραμματισμό το Τεχνικό Πρόγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Οι οικονομικές συνθήκες όπως εξελίχθηκαν αυτήν τη τουριστική σεζόν μάς επιτρέπουν να βάλουμε ακόμη υψηλότερους στόχους. Εμείς ξεκινάμε με την συλλογή όλων των αιτημάτων σε κάθε γωνιά του νησιού. Ακολουθεί η προτεραιοποίηση των αναγκών και μετά η κατάρτιση του προγράμματός μας. Παράλληλα εκτελούμε δεκάδες συμβάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα του 2022. Νομίζω ότι η Τεχνική Υπηρεσία βρίσκεται στην πιο παραγωγική της περίοδο.
• Πρόσφατα, μέσω της «δημοκρατικής» μάς παρουσιάσατε τον σχεδιασμό για το Open Mall που αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης έπειτα από αρκετά χρόνια.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης είναι σπουδαίος βραχίονας της οικονομίας μας. Έχουμε υποχρέωση να τις στηρίζουμε και να δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον που θα ξεδιπλώσουν τη δύναμή τους. Οι ροές των επισκεπτών είναι μεγάλες και αποτελούν, πέραν του ντόπιου πληθυσμού, μία δεξαμενή πελατών για τα εμπορικά μας καταστήματα. Με το να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όμορφο, φιλικό και χρηστικό προωθούμε την εμπορική κίνηση. Με τη σειρά τους οι επιχειρηματίες στο λιανικό εμπόριο κάνουν τις δικές τους κινήσεις, ώστε όχι μόνον να ανταποκριθούν στη ζήτηση αλλά να την προκαλέσουν κιόλας. Το Επιμελητήριο ως συλλογικός φορέας λειτουργεί έξυπνα και αποτελεσματικά. Η αγορά μας έχει τον τρόπο να ρυθμίζεται και να αξιοποιεί ευκαιρίες κι εμείς στο Δήμο οφείλουμε να εξασφαλίζουμε το περιβάλλον για αυτές τις ευκαιρίες όσο μας αναλογεί. Η συνεργασία μας με το Επιμελητήριο αποδίδει καρπούς.


• Στη διάρκεια της θητείας σας στην νευραλγική αυτή θέση, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Κάθε μέρα είναι πρόκληση. Ποτέ δεν ξέρεις τι πρόβλημα θα προκύψει που βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αλλά προφανώς αναφέρεστε σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε… Νομίζω ότι το πιο δύσκολο είναι να εξασφαλιστεί αξιόπιστη και απρόσκοπτη σύμβαση για κάποιες εργασίες που λίγοι ανάδοχοι εκτελούν και έχουν έδρα εκτός του νησιού μας.
Το γεγονός ότι είμαστε στην παραμεθόριο, περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε αναδόχους που μπορούν με ταχύτητα και αξιοπιστία να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα, ενώ στην Αθήνα είναι εύκολο να έχεις σύμβαση για κάποιες εξειδικευμένες εργασίες που να εκτελείται σε χρόνο dt, άμεσα δηλαδή, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στην παραμεθόριο. Σας φέρνω ένα παράδειγμα όπως είναι οι αξιόπιστες διαγραμμίσεις στο οδικό δίκτυο όταν τις χρειαζόμαστε και επιτρέπεται να γίνουν. Εάν εμείς προκηρύξουμε απαιτώντας να εκτελούνται οι εργασίες όταν οι συνθήκες κίνησης και οι καιρικές είναι ευνοϊκές, με ενημέρωση του αναδόχου για προθεσμία λίγων ημερών, δεν θα έρθει καμία εταιρεία να συμμετάσχει. Ποιος θα δεσμευτεί για χρόνους που ίσως δεν μπορεί να ανταποκριθεί; Αυτό που σας περιγράφω είναι ένα πάγιο πρόβλημα όλων των απομακρυσμένων περιοχών. Δυστυχώς η νησιωτικότητα μπορεί να έχει χίλια καλά, αλλά έχει και κάποιες μεγάλες πληγές…
• Μιας και αναφερόμαστε στις προκλήσεις έχετε υπηρετήσει και ως αντιδήμαρχος Οικονομικών και σήμερα στον Τομέα των Τεχνικών Εργων, απαιτητικές θέσεις και οι δύο. Σήμερα, με την εμπειρία του ενός και πλέον έτους στη σημερινή σας θέση, ποια θα λέγατε ότι προτιμάτε;
Προτιμώ οποιαδήποτε θέση στα κοινά μας μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και φυσικά να τιμώ την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας. Δεν με απασχολεί εάν αυτή η θέση είναι στον τομέα των Οικονομικών ή των Τεχνικών ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα κρίνει ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος. Κανένας τομέας δεν υπολείπεται ούτε σε αξία ούτε σε προκλήσεις. Όταν έχεις διάθεση να δουλέψεις παραγωγικά το κάνεις όποιον τομέα κληθείς να υπηρετήσεις. Άλλωστε, όταν οι πολίτες μας αναδεικνύουν με την ψήφο τους και την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση του Δήμου δεν το κάνουν με γνώμονα συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο για τον καθένα… Ο μόνος αδιαμφισβήτητος ρόλος είναι αυτός του δημάρχου. Και είναι ο πιο απαιτητικός και πιο σκληρός. Όλοι οι άλλοι είμαστε στρατιώτες και αγωνιζόμαστε όπου μας παρατάσσει. Όποιος θεωρεί ότι είναι δεμένος με την καρέκλα του, απλώς πλανάται.
• Σε ό,τι αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα είστε κοντά στους αρχικούς στόχους;
Φέτος το Τεχνικό μας Πρόγραμμα, σε μία χρονιά κοντά στην κανονικότητα, εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σχεδιάζαμε. Τα συνεχιζόμενα έργα που συμβασιοποιήθηκαν ή διακηρύχθηκαν πέρυσι ξεπερνούν τα 80 με συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει τα 40 εκατομμύρια. Παράλληλα διακηρύξαμε πάνω από 40 νέα έργα τα οποία είτε συμβασιοποιήθηκαν ήδη και εκτελούνται είτε βρίσκονται στην τελική φάση της συμβασιοποίησης. Κάποια, βάσει χρονοδιαγράμματος θα συνεχιστούν να υλοποιούνται μέσα στο 2023. Και έχουμε μπροστά μας το ένα τρίτο της χρονιάς. Το δυναμικό της υπηρεσίας εργάζεται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. Είμαστε μία ισχυρή ομάδα. Είμαι ευγνώμων στους συνεργάτες μου στην υπηρεσία για την πολύ καλή και αποτελεσματική δουλειά τους.
• Κλείνοντας την συνέντευξη δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω για τους στόχους του 2023, το οποίο βέβαια είναι και έτος εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο στόχος είναι ένας το 2023. Να συνεχίσουμε. Με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας. Με την τιμή των δημοτών μας. Η πορεία μας μέχρι τώρα δεν ήταν ρόδινη. Μην ξεχνάμε ότι δύο χρόνια ήρθε η γη ανάποδα με όλες τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας. Και τώρα πάλι σε κρίση βρίσκεται το ευρύτερο περιβάλλον μας.
Κανείς δεν ξέρει πού θα μας βγάλει όλο αυτό που βιώνουμε σήμερα ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, και όχι μόνο. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι ζούμε πρωτόγνωρους καιρούς, απρόβλεπτους από κάθε άποψη. Ωστόσο είμαι περήφανος που στη δημοτική αρχή και στο νησί μας γενικότερα, αντισταθήκαμε. Φυσικά δεν ήταν τυχαίο. Ήταν προϊόν συστράτευσης δυνάμεων και σωστών επιλογών. Όλα όσα ζήσαμε και ζούμε μας κάνουν πιο ισχυρούς. Είμαστε μία ισχυρή ομάδα και όλοι συστρατευόμενοι στο πλευρό του δημάρχου μας Αντώνη Καμπουρακη.

- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News