Νέο κτηριακό συγκρότημα για 9 χρόνια αναζητά ο ΕΦΚΑ στη Ρόδο ενώ θα επισκευαζόταν το δικό του κτήριο
Περίεργη διακήρυξη που έρχεται σε αντίθεση με άλλες εξαγγελίες και σχεδιασμούς
Την ώρα που παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ανακατασκευής του πολύπαθου ιδιόκτητου κτηριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) στην πλατεία Φώκιαλη), την ίδια ώρα η διοίκηση του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, προχώρησε χθες σε διακήρυξη για την ενοικίαση νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ρόδο, για συνολικά 9 χρόνια(!) ακυρώνοντας έτσι στην πράξη σχεδιασμούς και δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια.
Η περίεργη διακήρυξη, που εκθέτει τους πάντες σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ως διακήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ακινήτων και τη στέγαση:
1) Της ΠΥΣΥ Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο
2) Της τοπικής Διεύθυνσης Α’ Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο
3) Του ΠΕΚΑ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο
4) Του αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ Ρόδου με έδρα τη Ρόδο και
5) Των ανενεργών και ημιενεργών αρχείων του e-efka περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην πόλη της Ρόδου.
Η διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται μέσα από την ίδια διακήρυξη σε 9 έτη (για τις 4 πρώτες υπηρεσίες) με δικαίωμα παράτασης για άλλα 3 χρόνια(!) και για 5 χρόνια για την 5η περίπτωση, με παράταση άλλα δύο χρόνια!
Ποιος δουλεύει ποιον;
Την ώρα που ολόκληρη η τοπική κοινωνία, περιμένει μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές δημοσιοοικονομικές συνθήκες να γίνει περιστολή δαπανών και εξόδων, την ίδια ώρα οι γνωστοί – άγνωστοι μηχανισμοί του ΕΦΚΑ, μπαίνουν στη διαδικασία ενοικίασης τεράστιων κτηριακών εγκαταστάσεων, όχι για ένα, δύο ή τρία χρόνια που θα χρειάζονταν ενδεχομένως μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και οι μελέτες για το ιδιόκτητο κτήριο, αλλά για 9+3 χρόνια για τα 4 από τα 5 τμήματα που αναζητά να στεγάσει.
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες αυτές, λειτουργούν σήμερα στους δύο ορόφους που έχει ενοικιάσει ο ΕΦΚΑ στην οδό Ρόδου – Λίνδου, στο κτήριο Φραγκεσκάκη.
Κρατούν στο «μαύρο σκοτάδι» ακόμα και τους βουλευτές του νομού
Κι ενώ η υπόθεση του παλαιού και εγκαταλελειμμένου ιδιόκτητου κτηρίου του ΙΚΑ της Ρόδου «ξεκόλλησε» μετά από 20 χρόνια απραξίας ύστερα από ενέργειες του τότε βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, το βαθύ κράτος των Αθηνών, ενώ είχαν δεσμευτεί δημόσια για ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου, σε όλους τους βουλευτές του νομού έρχεται απροειδοποίητα να εφαρμόσει μια περίεργη τουλάχιστον διαδικασία ενοικίασης ιδιωτικών κτηριακών συγκροτημάτων, ακολουθώντας την πεπατημένη, που επί δεκαετίες εφαρμόστηκε, ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τα κρατικά ταμεία και ουσιαστικά επιβαρύνοντας εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Αντί, δηλαδή, να αναζητηθούν άμεσες λύσεις αξιοποίησης ιδιόκτητων ή δημοσίων κτηρίων, (όπως έγινε με το κτήριο ΚΕΕΛΠΝΟ στη Ρόδο το οποίο λειτουργεί σήμερα άψογα στεγάζοντας το Κέντρο Υγείας Ρόδου) επιλέγεται διαδικασία χρέωσης των δημόσιων ταμείων και απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας.
Κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό την απόφαση νέας πολυετούς μίσθωσης
Μόλις πριν από 3 εβδομάδες, ο πρώην υφυπουργός τουρισμού και νυν βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, με ερώτησή του στο κοινοβούλιο και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, είχε επαναφέρει στο ζήτημα της ανακατασκευής του ιδιόκτητου κτηρίου στη Ρόδο.
Ο ίδιος, είχε επισημάνει ότι το υπουργείο, σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή στις 30-9-2021, είχε γνωστοποιήσει ότι μέσα στο Νοέμβριο του 2021, επρόκειτο να υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα για την ενίσχυση της στατικότητας και του φέροντος οργανισμού του κτηρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έγγραφη αυτή απάντηση του υπουργείου, έγινε γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 2023 θα παραδοθεί η μελέτη για την αποπεράτωση του κτηρίου που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ θα ακολουθούσε διαγωνισμός, και η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο θα υπογραφεί το Δεκέμβριο του 2023 για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση των έργων.
Όπως τονίζει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο του 2022 και είναι σαφές ότι το πρώτο βήμα, που προέβλεπε την υπογραφή σύμβασης με εργολάβο για να ξεκινήσουν τα έργα για την ενίσχυση της στατικότητας του κτηρίου, δεν έγινε.
Το γεγονός αυτό, θέτει σε κίνδυνο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων ανακατασκευής του κτηρίου.
Ο Μάνος Κόνσολας θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως:
– Για ποιο λόγο δεν προχώρησε η σύμβαση για να ξεκινήσουν τα έργα για την ενίσχυση της στατικότητας και του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2022, όπως ανέφερε και η έγγραφη απάντηση του υπουργείου Εργασίας με αρ.πρ.69899/20-9-2021;
– Ισχύει το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2023 θα έπρεπε να παραδοθεί η μελέτη για την αποπεράτωση του κτηρίου που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική του διαμόρφωση και την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προκειμένου να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή του κτηρίου και η υπογραφή σχετικής σύμβασης με ανάδοχο, μέσα στο 2023;
Ζητά επίσημη ενημέρωση για τα νέα δεδομένα, αλλά και τους σχεδιασμούς του υπουργείου επισημαίνοντας για μία ακόμα φορά ότι το κόστος ανακατασκευής του κτηρίου του ΙΚΑ στην πλατεία Φώκιαλη θα ήταν μικρότερο, συγκριτικά με το κόστος που καταβάλλει επί σειρά ετών, το ΙΚΑ και μετέπειτα ο ΕΦΚΑ, για να στεγάζεται σε κτήρια στα οποία καταβάλλει ενοίκιο.
30 χρόνια συμπληρώνει φέτος ο εμπαιγμός
Η υπόθεση που αναδεικνύει σήμερα η «Ροδιακή», συνιστά με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ως μέγα εμπαιγμό στην τοπική μας κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει πληρώσει πολύ ακριβά, τις διαχρονικές αλλοπρόσαλλες πολιτικές 30 ολόκληρων ετών(!) οι οποίες κόστισαν στον Ελληνικό λαό εκατομμύρια.
Αυτό που με βεβαιότητα προκύπτει, είναι ότι δεν… έχουν τον Θεό τους και με το θέμα του ΙΚΑ – ΕΦΚΑ στη Ρόδο οι διατελέσαντες υπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και «διοικητάδες» του μεγαλύτερου διαχρονικά ασφαλιστικού φορέα, καθώς εδώ και 30 χρόνια που εμπαίζουν ασύστολα τον ροδιακό λαό για το θέμα του κτηριακού συγκροτήματος, έχουν μεταστεγάσει το υποκατάστημα του ΙΚΑ καμιά δεκαπενταριά φορές τουλάχιστον!
Αναζητήσαμε στα αρχεία μας, τις διαχρονικές δηλώσεις που έχουν γίνει, τις συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν, τις εξαγγελίες που έγιναν και οι οποίες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια… τρύπα στο νερό.
Αν έπαιρνε κανείς τοις μετρητοίς τα όσα είχαν επίσημα δηλώσει, η ΡΟΔΟΣ μας θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον 6 ιδιόκτητα και υπερσύγχρονα υποκαταστήματα ΙΚΑ σε ολόκληρο το νησί, τα οποία θα εξυπηρετούσαν τις χιλιάδες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με τρόπο υποδειγματικό.
Αντίθετα όμως, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι υποσχέσεις έμειναν μόνο υποσχέσεις και ότι ένα ιδιόκτητο κτηριακό συγκρότημα σε μια περιοχή-«φιλέτο» στην πόλη της Ρόδου το οποίο ανήκε στον ελληνικό λαό και στους ασφαλισμένους του, έγινε «κουφάρι» και ρήμαξε στον χρόνο αναξιοποίητο.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό δημόσιο, αναγκάζεται και πληρώνει τεράστια ποσά για να ενοικιάζει ιδιωτικούς χώρους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργοδότες του μεγαλύτερου πλέον ασφαλιστικού φορέα της χώρας (ΕΦΚΑ). Το σύνολο που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπερνά τις 250.000 ευρώ ετησίως!
Με τα χρήματα αυτά που πληρώνονται επί 28 ολόκληρα χρόνια, θα είχαν κατασκευαστεί τα πιο υπερσύγχρονα κτήρια σε ολόκληρη τη χώρα! Δυστυχώς, η υπόθεση παραμένει «βαλτωμένη» μέχρι και σήμερα.