ΑρχικήΤοπικά ΝέαΜέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσει πόσες βουλευτικές έδρες θα έχει τελικά η...

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσει πόσες βουλευτικές έδρες θα έχει τελικά η Δωδεκάνησος

Ποια είναι τα δεδομένα και οι εκτιμήσεις που διαμορφώνονται

77e031ab28d0c1063b21e9f7a23cbea2

Τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, σε ό,τι αφορά τον μόνιμο πληθυσμό,  θα καθορίσουν οριστικά αν ο νομός Δωδεκανήσου θα έχει τελικά 5 ή 6 βουλευτικές έδρες.

Με ανάλυσή του στη «Ροδιακή» ο κος Νίκος Καρδούλας, τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ, MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επισημαίνει πάντως, ότι με τα ισχύοντα δεδομένα, και την εκτίμηση που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον μόνιμο πληθυσμό, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών στα Δωδεκάνησα δεν πρόκειται να αλλάξει και παραμένει στις 5 αντί των 6 που  είχε εκφραστεί ως εκτίμηση με βάση την αύξηση του συνολικού πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος οι ερχόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την πρόσφατη απογραφή και βέβαια τον μόνιμο πληθυσμό σε κάθε νομό.

Αντίστοιχα, ο κος Καρδούλας, σημειώνει ότι σε 5 θα παραμείνουν οι βουλευτικές έδρες στα Δωδεκάνησα, βάσει εκτιμήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής 2021, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε ακόμα επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ, οι εκλογικές περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι κερδίζουν μία βουλευτική έδρα, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, εκτιμάται ότι χάνουν μία βουλευτική έδρα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

κουνακης 6

Εισαγωγή:

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος, ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και τα αποτελέσματα της οποίας θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί μετά την πάροδο ενός έτους, από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 36 του Νόμου 4648/2019 ΦΕΚ Α 205/16.12.2019, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των επίσημων αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2022 προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και τα οριστικά αποτελέσματα τόσο του μόνιμου, όσο και του νόμιμου πληθυσμού θα δημοσιευθούν από την ΕΛΣΤΑΤ το Δεκέμβριο του 2022.

Ως μόνιμος πληθυσμός ορίζεται ο πληθυσμός που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από το πού βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας, όπου περιλαμβάνονται και οι μη έχοντες ελληνική υπηκοότητα κάτοικοι, αλλά και οι ετεροδημότες.

Ως «νόμιμος πληθυσμός» θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας της χώρας, με την υπηκοότητα της χώρας και μόνιμη διαμονή στη χώρα, οι οποίοι δήλωσαν στην απογραφή πού είναι δημότες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το Προεδρικό Διάταγμα για το νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2023 και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου του 2023, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως, οι εθνικές εκλογές του 2023 αναμένεται να διεξαχθούν με το καθεστώς των νέων βουλευτικών εδρών.

υαλοδυναμικη ροδου καππος 7

Μεθοδολογία

Επειδή ο νόμιμος πληθυσμός των εκλογικών περιφερειών της απογραφής 2021 δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την ΕΛΣΤΑΤ, έγινε μία προσπάθεια εκτίμησής του, σύμφωνα με την αναλογία του μόνιμου προς τον νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011.

Για κάθε εκλογική περιφέρεια υπολογίσθηκε η αναλογία του μόνιμου προς τον νόμιμο πληθυσμό της απογραφής του 2011 και στη συνέχεια αυτή η αναλογία χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση του νόμιμου πληθυσμού της απογραφής του 2021, ανάγοντας τον προσωρινό μόνιμο πληθυσμό του 2021 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε νόμιμο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μόνιμος προσωρινός πληθυσμός της χώρας το 2021 ήταν 10.432.481 και ο αντίστοιχος νόμιμος πληθυσμός που εκτιμήθηκε με την παρούσα μεθοδολογία ήταν 9.503.008, ενώ στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 10.816.286 και ο νόμιμος ήταν 9.904.286.

Το μέτρο του υπολογισμού του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, προέκυψε διαιρώντας τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας που εκτιμήθηκε, με τον συνολικό αριθμό των βουλευτικών εδρών που κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες (285 έδρες, ενώ 15 έδρες κατανέμονται στο Επικρατείας) και ήταν ίσο με 33.344.

Στη συνέχεια, ο εκτιμηθείς νόμιμος πληθυσμός κάθε εκλογικής περιφέρειας διαιρέθηκε με το εκλογικό μέτρο και στο ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προστέθηκαν σε κάθε εκλογική περιφέρεια οι αδιάθετες έδρες με το μεγαλύτερο υπόλοιπο, ώστε να συμπληρωθούν οι 285 βουλευτικές έδρες.

Αποτελέσματα

Στον πίνακα απεικονίζονται οι εκλογικές περιφέρειες, ο εκτιμώμενος νόμιμος πληθυσμός 2021, οι εκτιμώμενες έδρες για τις εθνικές εκλογές του 2023, οι έδρες των εθνικών εκλογών 2019 και η διαφορά των εδρών μεταξύ του 2023 και του 2019, σύμφωνα με την παραπάνω μεθοδολογία.

Συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

– Μία βουλευτική έδρα εκτιμάται ότι κερδίζουν οι εκλογικές περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

 Μία βουλευτική έδρα εκτιμάται ότι χάνουν οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

– Οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες εκτιμώνται στις 9 το 2023, από 7 που ήταν το 2019, αφού στις 7 μονοεδρικές του 2019 (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας), προστίθενται οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς.

Εν αναμονή, λοιπόν, της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού του 2021 τον προσεχή Δεκέμβριο, για την επαλήθευση ή όχι των παραπάνω.

• Ο Νίκος Καρδούλας είναι αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

πηγη:ροδιακη

311046733 841630283543411 3482187107511948221 n 6
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε