ΑρχικήΤοπικά ΝέαΠρόστιμα σε εστιατόρια που πουλούσαν λευκό τυρί ως φέτα

Πρόστιμα σε εστιατόρια που πουλούσαν λευκό τυρί ως φέτα

Επιβλήθησαν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου

#image_title

Φαίνεται ότι τα πρόστιμα στο χώρο της εστίασης έπεσαν βροχή τη φετινή σεζόν στην περιοχή μας, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διεξήγαγαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη τύπου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλίας Οικονομίδης, τα μισά εστιατόρια που ελέγχθηκαν εξαπατούσαν συστηματικά τους πελάτες τους καθώς βάφτιζαν το λευκό τυρί φέτα και το πουλούσαν στην τιμή της φέτας δηλαδή ακριβότερα από ότι ήταν η αξία του.

#image_title

Αυτό ήταν το πιο απλό παράδειγμα όπως είπε από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν καθώς υπήρχαν και πολύ σοβαρότερες, όπως η διακίνηση μη ασφαλών τροφίμων που περιλάμβαναν και ληγμένα, πράγματα απαράδεκτα για έναν τουριστικό προορισμό!

«Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας αφορά τα τρόφιμα, και σε μία περιφέρεια που είναι πρώτη σε τουρισμό στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν συνάδελφοι για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει, γιατί ο έλεγχος γίνεται από το στάβλο μέχρι το τραπέζι, δηλαδή σε όλα τα στάδια. Κάπου η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι όλοι οι νησιώτες πρέπει να ξέρουν τι τρώνε. Και η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Όλοι μας ζούμε εδώ και τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα καθόμαστε στο τραπέζι για να γευματίσουμε.

Επειδή κάνω και τη δουλειά του ΕΦΕΤ σε όλη την περιφέρεια στους φετινούς ελέγχους το 50% των χώρων μαζικής εστίασης είχαν παραπλάνηση του καταναλωτή όσον αφορά τη χρήση της φέτας. Είναι το πιο απλό παράδειγμα. Αυτό καταλαβαίνετε τι συνέπειες έχει για την ελληνική παραγωγή. Δεν μπορούμε να πουλάμε το λευκό τυρί για φέτα και να είμαστε τουριστικός προορισμός και να λέμε «κουζίνα του Αιγαίου». η τιμή του λευκού τυριού είναι στα 2/5 της φέτας» δήλωσε ο κ. Οικονομίδης και τόνισε ότι  στους παραβάτες επιβλήθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν αποθήκες-ψυγεία χωρίς άδεια και διακίνηση μη ασφαλών τροφίμων που περιλάμβαναν και ληγμένα.

«Αν θέλει το κεντρικό κράτος να εισακούσει την περιφέρεια που κάνει πολλές προσπάθειες για τη στελέχωση των υπηρεσιών θα ήταν ευχής έργον» κατέληξε. 

Πάντως με την ευκαιρία ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι είναι τακτικοί και σχεδόν καθημερινοί. Έχουμε 5 κτηνιάτρους στο νομό Δωδεκανήσου και 2 εποχιακούς,  ενώ στις Κυκλάδες 8 και 1 με σύμβαση. Τόσο λίγοι κτηνίατροι δε φτάνουν όμως για να καλύψουν 48 νησιά.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img