ΑρχικήΤοπικά ΝέαΚατεπείγουσα εργολαβία στο συγκρότημα της Ακαδημίας

Κατεπείγουσα εργολαβία στο συγκρότημα της Ακαδημίας

Σύσκεψη σε «φορτισμένη» ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο

#image_title

Συνεργείο μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο συγκρότημα της Ακαδημίας για να ξεκινήσει, με τη μορφή του κατεπείγοντος, μεγάλη εργολαβία αποκατάστασης επικίνδυνων σημείων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, διάστημα κατά το οποίο το σχολείο θα λειτουργεί, όπως έγινε γνωστό από τους αρμοδίους του Δήμου κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, μέσα σε «φορτισμένη» ατμόσφαιρα.

Ως γνωστόν, μετά την πτώση σοβάδων στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος μέσα στο σαββατοκύριακο, πραγματοποίησαν αυτοψία μηχανικοί του δήμου αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων κ. Στέφανος Δράκος τις προηγούμενες ημέρες-το συγκρότημα επισκέφθηκε και ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας- και αποφασίστηκε το σχολείο να παραμείνει κλειστό χθες, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, λοιπόν, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, γίνονταν συσκέψεις με τους μηχανικούς ενώ νωρίτερα είχαν μεταβεί και στο σχολείο.

Στο τέλος της χθεσινής ημέρας επρόκειτο να αποφασιστεί εάν συντρέχει λόγος το σχολείο να μη λειτουργήσει σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, αλλά οι γονείς αργά το μεσημέρι είχαν ενημερωθεί ότι σήμερα θα γίνουν τα μαθήματα. 

«Η αγωνία είναι κοινή» τονίστηκε κατ’ επανάληψη από τους εκπροσώπους του δήμου ενώ σε κάποιο σημείο της συνάντησης, ήρθε ο δήμαρχος (σ.σ. ο οποίος βρισκόταν σε τηλεδιάσκεψη εκείνη την ώρα) και συζήτησε με τους γονείς.

Η συνάντηση
Εξηγήσεις αλλά και άμεσες λύσεις στα κτηριακά προβλήματα του εμβληματικού σχολικού συγκροτήματος της Ρόδου, ζητούσαν χθες μετ’ επιτάσεως οι γονείς από τους κ.κ. Στράτο Καρίκη, αντιδήμαρχο Παιδείας, προέδρο της Β’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής και αναπληρωτή δημάρχου, τον κ. Δράκο και τον αντιδήμαρχο Τύπου και Επικοινωνίας κ. Κώστα Ταρασλιά.  Μάλιστα, αρκετές φορές, γονείς ζητούσαν επιτακτικά να έχουν έγγραφη διαβεβαίωση από αρμοδίους ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών τους.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ζητούσαν απαντήσεις για το πώς φθάσαμε στο σημείο να κλείσει το σχολείο λόγω κινδύνου πτώσης σοβάδων και τμημάτων του στηθαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Δράκος τόνισε πως το κομμάτι από την κορνίζα στην είσοδο του σχολείου δεν έπεσε, αλλά το αφαίρεσε ο δήμος λόγω επικινδυνότητας.

Αφού καλωσόρισε τους γονείς στην αίθουσα Εθιμοτυπίας ο κ. Ταρασλιάς, τον λόγο πήρε ο κ. Καρίκης και, καταρχάς, τους ενημέρωσε για τα σχέδια του δήμου για την κατασκευή των 11 νέων σχολείων, εκ των οποίων τα 8 στην πόλη της Ρόδου και δύο κλειστών γυμναστηρίων, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, κάτι που προέρχεται από την προηγούμενη θητεία με χρονοδιάγραμμα περί τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025.

#image_title

Στη συνέχεια, θέλησε να τους διαβεβαιώσει ότι μέχρι τότε «πρέπει εμείς να παλεύουμε καθημερινά και-πιστέψτε με-το κάνουμε και με τα χρήματα που έχουμε και πολύ περισσότερα, γιατί να ξέρετε δεν μένουμε σ’ αυτά που η Δημοτική Αρχή έδινε για τα σχολεία, δίνουμε πολύ περισσότερα αυτή τη στιγμή…».

Ωστόσο, οι γονείς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων τους ήταν ιδιαίτερα «φορτισμένοι» και δεν μπορούσαν να κρύψουν την αγωνία και την ανησυχία τους και «βομβάρδισαν» τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής με ερωτήματα: ποιος πέρασε και έλεγξε το κτήριο, αν υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, με ποιο σκεπτικό ανοίγουν σήμερα το σχολείο, γιατί έφυγε το συνεργείο που ήταν νωρίτερα εκεί και κυρίως γιατί δεν έγιναν παρεμβάσεις κατά τη θερινή περίοδο τα προηγούμενα δέκα χρόνια. «Έπρεπε να έχουν γίνει…χθες αυτά», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση, πάντως, σε κάποια σημεία «βάρυνε» όταν γονείς έκαναν παραλληλισμό με το τραγικό γεγονός του θανάτου του εντεκάχρονου στις Σέρρες μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

«Καταρχήν, αναλαμβάνουμε την ευθύνη και αν το ανοίξουμε (σ,σ. το σχολείο) θα το ανοίξουμε με απόλυτη ασφάλεια», διαβεβαίωνε ο κ. Καρίκης και τόνισε ότι τα έργα που έχουν γίνει στην Ακαδημία την τελευταία τριετία, δεν έχουν γίνει σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο.

Στις επίμονες ερωτήσεις γονέα σχετικά με το ποια είναι η Επιτροπή που πηγαίνει στα σχολεία και διαπιστώνει τι παρεμβάσεις απαιτούνται, ανέβασε τους τόνους ο κ. Καρίκης λέγοντας ότι, από την πλευρά τους, έχουν την ίδια αγωνία για 180 σχολικά συγκροτήματα στη Ρόδο στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή. «Αν ανοίξει αύριο (σ.σ. σήμερα), θα ανοίξει με ασφάλεια.

Διαφορετικά, εμείς δεν φοβόμαστε να λάβουμε μέτρα και να σας μεταφέρουμε και απογευματινό σε άλλο σχολείο εάν νιώσουμε αυτό το πράγμα. Να ξέρετε και τις πιθανές λύσεις, αν υπάρχει τέτοιο θέμα!», τους είπε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο ίδιος, για αυτούς τους λόγους, έκλεισε δύο παιδικούς σταθμούς με το που ανέλαβαν. «Άρα, εμείς δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος», είπε και τόνισε ότι έχουν ίδια αγωνία.

Μίλησε,  ακόμη, για τα παλιά δημόσια κτήρια ανά την πόλη και τους είπε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχουν ό,τι είναι δυνατόν να ελέγξουν για να υπάρχει ασφάλεια στα παιδιά και ότι ο ίδιος θα είναι υπεύθυνος. Τους είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή οι ίδιοι κάνουν πολιτικές τοποθετήσεις, προκαλώντας την αντίδρασή τους. Τους ξεκαθάρισε, επίσης, ότι αν νιώσουν ότι έστω και ένα παιδί θα κινδυνεύσει, δεν φοβούνται να κλείσουν και το σχολείο.

«Θα διασφαλίσουμε εκατό τοις εκατό την ασφάλεια των παιδιών εάν πούμε ότι ανοίγουμε αύριο (σ.σ. σήμερα)», κατέληξε ο κ. Καρίκης και ανέφερε ότι ο ίδιος, ως αντιδήμαρχος Παιδείας έχει λάβει αιτήματα από σχολεία αυτή τη στιγμή, κόστους περίπου δεκαπέντε εκατομμύριων ευρώ, όλα επείγοντα, χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img