ΑρχικήΤοπικά ΝέαΠαναγιώτης Κουνάκης: Η επιστροφή στη δημοκρατική παράταξη αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για...

Παναγιώτης Κουνάκης: Η επιστροφή στη δημοκρατική παράταξη αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για το αύριο της χώρας

Γράφει ο Παναγιώτης Κουνάκης

#image_title

Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Ανταλλάσσοντας συγχαρητήρια στο κλείσιμο μιας σεζόν που πράγματι αριθμητικά οι αφίξεις υπερτερούν σε σχέση με αφίξεις προηγούμενων ετών, το μεγάλο ερώτημα είναι τελικά ποιοι ωφελήθηκαν.

Οι υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες, προϊόντα και υπηρεσίες, υπερδιπλασίασαν τα πάγια κόστη κάθε επιχείρησης. Το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης είχε ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο και στο σύνολο των εργαζομένων που παρά τις έντονες πιέσεις μίας απαιτητικής τουριστικής περιόδου, είναι ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι τους χειμερινούς μήνες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής οδήγησε τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο, καταγράφοντας αλόγιστη αύξηση των τιμών σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Με μια επίσκεψη στα χωριά μας, στη λιγότερο προβεβλημένη πλευρά των νησιών, στους ανθρώπους του μόχθου, αντιλαμβάνεται κανείς πως το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχθηκαν, είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους με τους κόπους τους να πηγαίνουν τελικά χαμένοι και την επιχείρησή τους σε αρκετές περιπτώσεις να καθίσταται μη βιώσιμη.

Τα πρωτόγνωρα φαινόμενα που σημειώθηκαν εξαιτίας της κρίσης, «κατρακύλησαν» την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων εκτός των νησιών την ίδια ώρα που τα πάγια κόστη υπερδιπλασιάστηκαν. Αρκετοί παραγωγοί μάλιστα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο πλέον να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους και να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στην ίδια οικονομική κατάσταση δυστυχώς, έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών των νησιών, όπου παρά την αύξηση τζίρου που καταγράφεται, τα κέρδη παραμένουν λιγοστά, ως απόρροια των δύο προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας και των εξοντωτικά μεγάλων απαιτήσεων της εποχής που διανύουμε.

#image_title

Οι εργαζόμενοι δε στην τουριστική βιομηχανία, μετρώντας ατελείωτες ώρες εργασίας χωρίς ρεπό καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, αντικρίζουν τις μισθοδοσίες τους να εξανεμίζονται, αφήνοντας μόνιμες οικονομικές ζημιές στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τα πορτοφόλια τους άδεια.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας που κριθεί ότι για να αντιμετωπιστεί επιβάλλεται η μεταφορά του ασθενούς στην πρωτεύουσα, τότε τα προβλήματα διογκώνονται, συμπαρασύροντας τα πάντα, προκαλώντας ένα «τσουνάμι» οικονομικών υποχρεώσεων.

Η μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, το οποίο καθιστά δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών ειδικά στα νησιά μας, είναι αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Η δυνατή εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και η κατάθεση συγκεκριμένων μέτρων όπως η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η παροχή δυνατότητας νέων γενναίων ρυθμίσεων σε 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, η εξομάλυνση των ανισοτήτων και η επιβολή τέλους στο ασυγκράτητο πλέον πάρτι αισχροκέρδειας που καταγράφεται τα τελευταία έτη.

Τα νησιά μας χρήζουν ειδικής φροντίδας και αντιμετώπισης, πρωτίστως για εθνικούς λόγους, ενώ η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο. Εκτός και αν ο στόχος των κυβερνώντων είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης μέσω της φτωχοποίησής της και του μοντέλου των ολίγων σε όλα τα επίπεδα.

Η κοινωνική συνοχή απαιτεί καθαρές παρουσίες με γνώμονα το καλό των πολιτών. Τα χτυπήματα στον ώμο και τα μικρά ρουσφέτια δεν απλώνουν δίχτυ προστασίας στον νησιώτη. Η επιστροφή στη δημοκρατική παράταξη που επί των ημερών διακυβέρνησής της οι γειτονιές ήταν ζωντανές και χαρούμενες, αποτελεί μοναδική ελπίδα για το αύριο της χώρας.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Ακολουθήστε μας
45,005ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,458ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,453ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Διαβάστε
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img
Related News
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img