Πανέτοιμος για τη μάχη των εκλογών, όποτε αυτές κι αν γίνουν δηλώνει ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα κος Γιώργος Νικητιάδης.
Ο ίδιος, επισημαίνει ότι ο τόπος μας χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε ό,τι αφορά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που σήμερα υπάρχει στα μικρά και μεγάλα νησιά του νομού μας, αφουγκραζόμενος τον αγώνα και τις αγωνίες των νησιωτών μας.
Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι το αθηνοκεντρικό κράτος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ποιες είναι οι ανάγκες ενός νησιωτικού χώρου και πόσο στοχευμένες θα πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις του στον τομέα αυτό.
Τέλος, προσδιορίζει τον χρόνο των εκλογών στο τέλος Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου και χαρακτηρίζει παρανοϊκές τις «κραυγές» των γειτόνων μας που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα πουλώντας νταηλίκι στο εξωτερικό.
Κύριε υπουργέ ξεκινά μια καινούργια χρονιά. Τι θα θέλατε να φέρει στα νησιά μας, κατά το κλείσιμό της;
Αγαπητέ μου Μιχάλη, η ερώτησή σου με προβληματίζει, διότι δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Η λύση των αναρίθμητων προβλημάτων μας πρέπει να έχει ορίζοντα 3 – 4 ετών περίπου. Τι να πρωτοκάνεις σε ένα έτος από τα τόσα που λείπουν; Θα μου συγχωρέσεις το χρονικό ακροβατισμό, αλλά θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τι θα ήθελα να έχει γίνει στα νησιά μας, όχι απλώς τον χρόνο που ξεκινάει τώρα, αλλά τα επόμενα χρόνια.
Καταρχάς, θα ξεκινήσω με την υγεία. Την υγεία των συμπατριωτών μας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει περιστατικό που να απαιτεί τη μεταφορά ασθενούς στην Αθήνα, ή αλλού. Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις θα έπρεπε να γίνεται αυτό. Θα ήθελα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στα νησιά μας να είναι απολύτως στελεχωμένα όπως προβλέπουν η επιστήμη και η νομοθεσία και όπως σε κάθε περίπτωση απαιτεί το συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για παροχή υγείας από το κράτος.
Να μην υπάρχει ούτε ένα κενό, τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό και ταυτοχρόνως να είναι πλήρως εξοπλισμένα για να παρέχουν οποιαδήποτε υπηρεσία απαιτείται στους ασθενείς. Να σταματήσουνε δηλαδή να ψάχνουνε οι συμπατριώτες μας τον βουλευτή ή τον υπουργό που θα βρει ένα δωμάτιο σε νοσοκομείο της Αθήνας, ή έναν καλό γιατρό, ή, που θα μεσολαβήσει για να διασφαλιστεί η περίφημη αεροδιακομιδή από τα νησιά μας στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.
Αν στα χρήματα που δαπανώνται για μια αεροδιακομιδή προσθέσεις όσα δαπανώνται για όσους, μη εμπιστευόμενοι τα νοσοκομεία μας πηγαίνουν στην Αθήνα, θα καταλήξεις σε τεράστια ποσά που πετιούνται στον αέρα. Ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος, οφείλει να τα υπολογίσει όλα αυτά. Αν το κάνει θα αντιληφθεί, γιατί πρέπει να γίνουν όσα περιγράφω παραπάνω για τα νοσοκομεία μας.
Να συνεχίσω όμως με τον τουρισμό μας. Θα ήθελα τα νησιά μας να αναπτύξουνε το μεγάλο τομέα του τουρισμού από τον οποίο ζούμε, με πιο ορθολογικό τρόπο. Θα ήθελα να σταματήσουμε να πουλάμε το τουριστικό μας προϊόν τόσο φθηνά, και να επιδιώξουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να καθορίζουμε εμείς την τουριστική μας ανάπτυξη και να μην καθορίζεται αυτή αποκλειστικώς από τους Tour Operators. Από το Αγαθονήσι έως το Καστελλόριζο, το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα αποτελεί μια από τις ωραιότερες αν όχι την ωραιότερη «γειτονιά» του πλανήτη μας.
Ο πολιτισμός του Αιγαίου και η ιστορία χιλιάδων ετών, μαζί με την απαράμιλλη και ξεχωριστή ομορφιά κάθε νησιού μας, μάς οδηγούν στο να πλεονεκτούμε έναντι άλλων περιοχών του κόσμου. Δεν επιτρέπεται να πουλάμε τόσο φθηνά το τουριστικό μας προϊόν. Οφείλουμε να αναζητήσουμε καλύτερες αγορές.
Πέρα από τα παραπάνω, θα ήθελα πρωτίστως το επόμενο διάστημα, να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή μας και να σταματήσουν οι αλλοπρόσαλλές κραυγές του προβληματικού μας γείτονα με τις ανιστόρητες επικλήσεις για γαλάζιες πατρίδες.
Όσα περιέγραψα είναι τα στοιχειώδη μόνο από όσα θα ήθελα να ξεκινήσουν τη χρονιά που έρχεται, και να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 3-4 ετών.
Μπορούν όλα αυτά να υλοποιηθούν κύριε υπουργέ; Και με ποιον τρόπο;
Εγώ έτσι ονειρεύομαι τα νησιά μας και για αυτά τα όνειρα θα παλέψω για να γίνουν πραγματικότητα. Αν αυτή τη συνέντευξη την κάναμε αγαπητέ μου Μιχάλη, πριν από 30 χρόνια θα μου έθετες την ίδια ερώτηση, και εγώ θα σου έλεγα πως ονειρεύομαι τα νησιά μας με πέντε μεγάλα νοσοκομεία, με πολλά κέντρα υγείας, με 9 αεροδρόμια, με 14 ελικοδρόμια και με ένα βιοτικό επίπεδο από τα υψηλότερα της χώρας και εσύ θα μου έθετες ξανά την ίδια ερώτηση, «Μα πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά;» Να όμως που έγιναν. Και δεν θέλω βέβαια να ευλογήσω τα γένια μας, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά γίνανε κυρίως όσο κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.
Τα θεμέλια λοιπόν υπάρχουν, σημασία έχει το Αθηνοκεντρικό κράτος μας να συνειδητοποιήσει και να αντιληφθεί τις δυσκολίες που έχουμε εμείς οι νησιώτες εξαιτίας της θάλασσας που μας χωρίζει από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν τους έχει πει δυστυχώς κάποιος και δεν έχουν συνειδητοποιήσει, ότι αυτή η θάλασσα είναι που δόξασε την Ελλάδα. Αυτό το Αιγαίο είναι η πηγή μέσα στην οποία ρίζωσε ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος πολιτισμός του κόσμου.
Επίτρεψέ μου, όμως, να σου πω πιο συγκεκριμένα, τι θα κάναμε ως κυβέρνηση.
Πρώτον, θα επαναφέραμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας με στόχευση τη σταδιακή δραστική περαιτέρω μείωσή τους. Επιπλέον θα μηδενίζαμε το ΦΠΑ σε νησιά κάτω των 1000 κατοίκων. Θα προκηρύσσαμε με συνοπτικές διαδικασίες, πάντα με σεβασμό στο ΑΣΕΠ, όλες τις κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στη Δωδεκάνησο, δίδοντας όμως σημαντικά κίνητρα τόσο οικονομικά όσο και από πλευράς ταχύτερης βαθμολογικής ανέλιξης.
Θα μεριμνούσαμε ώστε οι δήμοι – τουριστικοί προορισμοί των νησιών μας να αποκτούσαν πλήρη δυνατότητα διαχείρισης της τουριστικής τους αγοράς. Αυτά είναι μόνο τα στοιχειώδη. Είναι πολλά που πρέπει και μπορούν να γίνουν στα νησιά μας, αρκεί κάποτε να υπάρξει δικαιοσύνη. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν οι καρεκλοκένταυροι της Αθήνας ότι δεν μπορεί τα νησιά μας να αποτελούν τη φορολογική αγελάδα που αφαιμάζουν διαρκώς χωρίς και να φροντίζουν να κρατούν υγιή στη ζωή την αγελάδα αυτή.
Με τις εκλογές τι γίνεται σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής τους; Υπάρχουν εκτιμήσεις για το πότε προσδιορίζονται;
Εκτιμώ ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Το εάν θα γίνουν οι εκλογές Μάρτιο, Απρίλιο, ή Μάιο έχει σημασία μόνο σε ό,τι σχετίζεται με την παράταση της αβεβαιότητας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Δυστυχώς παρατηρούμε την απόλυτη έλλειψη σοβαρότητας.
Ο Κ. Γεραπετρίτης ως άλλη Πυθία μιλώντας για την ημερομηνία των εκλογών μάς λέει «μην ανησυχείτε θα φάμε ήσυχοι το αρνί μας…». Ο κ. Βορίδης τη μια μας λέει ότι θα γίνουν πριν από το Πάσχα, την άλλη αναιρεί και αφήνει κενή την ημερομηνία των εκλογών. Ό,τι του ‘ρθει του καθένα δηλαδή. Αυτά δεν αποτελούν δείγμα σοβαρής κυβέρνησης. Ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές αποδέχονται τέτοιες πρακτικές. Σε κάθε περίπτωση, εγώ εκτιμώ ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου.
Εύχομαι βεβαίως να γίνουν όσο συντομότερα γίνεται, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας.
Και κάτι τελευταίο: Κυβέρνηση συνεργασίας με Νέα Δημοκρατία ή με ΣΥΡΙΖΑ;
Το πρώτο που ενδιαφέρει το κόμμα μας είναι να λάβουμε ισχυρή εντολή. Να λάβουμε δηλαδή ποσοστά τέτοια που να μας δίνουν τη δυνατότητα να επιβάλουμε, αν όχι ολόκληρο, ένα σημαντικό μέρος του προγράμματός μας με προγραμματική συμφωνία που θα γίνει με το κόμμα ή τα κόμματα που θα συνεργαστούμε. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να μην οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο. Το πατριωτικό καθήκον προείχε πάντοτε του κομματικού συμφέροντος για το ΠΑΣΟΚ.
Όταν λοιπόν και εφόσον λάβουμε την τρίτη εντολή, θα διατυπώσουμε με σαφήνεια τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας με άλλο κόμμα. Σημασία δεν έχει εάν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή η Νέα Δημοκρατία. Σημασία έχει ο σχηματισμός κυβέρνησης, το τονίζω αυτό, με βάση το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί και όχι με βάση τις καρέκλες που θα μοιραστούν. Αντιλαμβάνεστε ότι οι θέσεις μας θα έχουν σαφές σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.
Ισχυρό ΕΣΥ, ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό κράτος δικαίου. Με αυτά τα προαπαιτούμενα εκτιμώ ότι θα πορευτούμε. Και για αυτά τα προαπαιτούμενα ζητάμε ισχυρή εντολή. Καλή Χρονιά σε όλους μας.