ΑρχικήΤοπικά ΝέαΓια κλοπές, ληστείες και εμπρησμούς πρόκειται να δικαστούν έξι Ρομά

Για κλοπές, ληστείες και εμπρησμούς πρόκειται να δικαστούν έξι Ρομά

#image_title

Για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση η οποία διέπραττε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κλοπές, ληστείες και εμπρησμούς στο νησί μας κατηγορούνται έξι άτομα ηλικίας (σήμερα) από 22 έως 53 ετών τα οποία και παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τον Μάιο.

Ειδικότερα, πρόκειται για έξι Ρομά ηλικίας 42, 24, 30, 40, 53 και 46 ετών αντίστοιχα οι οποίοι επρόκειτο να δικαστούν χθες,αλλά τελικά η υπόθεσή τους αναβλήθηκε για τις αρχές Μαΐου 2023.

Οι έξι άνδρες θα λογοδοτήσουν στο δικαστήριο για τα εξής αδικήματα:

• Οργάνωση με άλλους για τη διάπραξη κακουργήματος
• Ληστεία από κοινού
• Απλή συνέργεια σε ληστεία
• Διακεκριμένη κλοπή
• Απλή συνέργεια σε διακεκριμένη κλοπή
• Φθορά ξένης ιδιοκτησίας με φωτιά από κοινού

#image_title

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη ομόφυλός τους ηλικίας σήμερα 22 ετών, ωστόσο την περίοδο που διέπραξαν τα αδικήματα ήταν ανήλικος και έτσι η δικογραφία ως προς αυτόν διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο Ανηλίκων.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης με το σχηματισμό δικογραφίας τον Νοέμβριο του 2019 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ωστόσο η δράση των εμπλεκομένων φέρεται να ξεκινάει από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ως «αρχηγός» της οργάνωσης φέρεται ο 42χρονος Ρομά, ο οποίος αν και διέμενε μόνιμα στην Αθήνα, ερχόταν στο νησί μας σε τακτά χρονικά διαστήματα και μαζί με τα λοιπά μέλη της ομάδας από τις 30 Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 26 Αυγούστου 2017 φέρονται να διέπρατταν κλοπές, ληστείες και εμπρησμούς με διαφορετική ή και την ίδια σύνθεση κάθε φορά.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ο 46χρονος Ρομά που διαμένει στο νησί μας, ο 24χρονος ομόφυλός του, ο 53χρονος κάτοικος Ρόδου, και οι άλλοι τρεις Ρομά ηλικίας 40, 22 και 30 ετών αντίστοιχα.

Η πρώτη περίπτωση που καταγγέλθηκε στην αστυνομία και έγινε η αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης αφορά ληστεία σε σπίτι στην Κρεμαστή, στο οποίο μάλιστα μέσα βρίσκονταν οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες του!

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Δεκεμβρίου 2016 μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, τρεις άγνωστοι δράστες έχοντας καλυμμένα πλήρως τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, διέρρηξαν την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας, πιθανόν με τη χρήση κατσαβιδιού και μπήκαν μέσα σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου.

Εκεί βρίσκονταν ο -τότε- 67χρονος ιδιοκτήτης και η 73χρονη σύζυγός του. Ένας εκ των δραστών χρησιμοποιώντας σωματική βία ακινητοποίησε τον 67χρονο καλύπτοντας το στόμα του και από την κουζίνα που βρισκόταν τον οδήγησε σε ένα από τα υπνοδωμάτια του διαμερίσματος, ενώ παράλληλα αφαίρεσε μία χρυσή αλυσίδα από το λαιμό του.

Στη συνέχεια οι άλλοι δύο δράστες οδήγησαν με τη χρήση σωματικής βίας την 73χρονη καλύπτοντας το στόμα της, στο δωμάτιο όπου βρισκόταν πλέον ο σύζυγός της.

Οι δράστες αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους των δύο υπνοδωματίων, αφαίρεσαν μέσα από το κομοδίνο το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ που βρήκαν, και από ανασφάλιστο χρηματοκιβώτιο χρυσαφικά και ρολόγια αξίας περίπου 8000 ευρώ.

Οι δράστες ακολούθως τράπηκαν σε φυγή με αυτοκίνητο συνεργού ή συνεργών τους που βρίσκονταν έξω από την πολυκατοικία και τους περίμεναν. Από τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης οι αστυνομικοί κατέληξαν στον 42χρονο και τους λοιπούς κατηγορούμενους και τη δράση που είχαν.

Βάσει των στοιχείων αυτών, το χρονικό διάστημα από τις 7 το απόγευμα στις 28 Δεκεμβρίου 2016 έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα της επόμενης ημέρας, άγνωστα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφαίρεσαν σταθμευμένο αυτοκίνητο στο Ροδίνι.

Με αυτό ο 46χρονος Ρομά μαζί με άλλα δύο άγνωστα άτομα μετέβη στην Κρεμαστή όπου διέπραξε τη ληστεία σε βάρος του ηλικιωμένου ζευγαριού και αφού ολοκλήρωσαν την πράξη τους, διέφυγαν με το κλεμμένο όχημα όπου τους περίμενε ο 24χρονος ομόφυλός τους.

#image_title

Με αυτό πήγαν στην περιοχή του Κοσκινού και έξω από φυτώριο που βρίσκεται εκεί, αποβιβάστηκαν και έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, καθόλη της διάρκεια της κλοπής, ληστείας και της πυρκαγιάς του αυτοκινήτου, ο 42χρονος φέρεται να συντόνιζε τηλεφωνικά τις κινήσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Επίσης ο ίδιος φέρεται να χρησιμοποίησε αυτοκίνητο που του παραχώρησε ο 53χρονος συγκατηγορούμενος του, για να ελέγξει το χώρο πριν από τη ληστεία. Η δεύτερη περίπτωση η οποία περιλαμβάνεται στην υπόθεση, τοποθετείται χρονικά το καλοκαίρι του 2017.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Αυγούστου 2017 ο 40χρονος, ο 22χρονος και ο 30χρονος με εντολή του 42χρονου πήγαν σε κατάστημα ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κρεμαστή και ενοικίασαν ένα όχημα το οποίο αντικατέστησαν στις 26 Αυγούστου 2017 με ένα άλλο, και με αυτό στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγαν σε μονοκατοικία στην Ιαλυσό και αφού έσπασαν με λοστό την κάσα της πόρτας, γκρεμίζοντάς την ουσιαστικά, έκοψαν τα καλώδια του συναγερμού και τη σειρήνα, τα οποία και τοποθέτησαν σε κουβά με νερό.

Στη συνέχεια οι δράστες μπήκαν μέσα στο σπίτι και αφαίρεσαν χρυσαφικά και τιμαλφή συνολικής αξίας 5.000 ευρώ. Επίσης στις 27 Αυγούστου 2017 στις 11 το πρωί με το ίδιο αυτοκίνητο, τουλάχιστον πέντε άτομα μετέβησαν στη Διμυλιά και χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο (με λοστό παραβίασαν πόρτα κουζίνας), μπήκαν σε κατοικία της περιοχής και αφαίρεσαν κοσμήματα και ένα μικρό χρηματοκιβώτιο που περιείχε έγγραφα.

Μάλιστα, μέσα στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, μετά την παράδοσή του εντοπίστηκε ένα καπάκι χρηματοκιβωτίου και ένα σκουλαρίκι. Το καπάκι αναγνωρίστηκε από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στη Διμυλιά.

Τέλος, στις 12 Αυγούστου 2017 μέλη της εγκληματικής ομάδας κατηγορούνται ότι πήγαν στην Παστίδα και το χρονικό διάστημα από τις 8 το βράδυ έως τη μία τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας έβγαλαν την κάσα της πόρτας σπιτιού και αφαίρεσαν χρυσά κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο συνολικής αξίας 2.000 ευρώ.

Μετά τις απολογίες τους τον Απρίλιο του 2021, όλοι οι Ρομά είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, ενώ στον 42χρονο και στον 24χρονο επιβλήθηκε και εγγυοδοσία ποσού 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ αντίστοιχα στον καθένα. Σε ό,τι αφορά τον 53χρονο κάτοικο Ρόδου, είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κάποιος όρος.

#image_title
- Διαφημιστείτε Εδώ -spot_img