Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 2189/3.4.2023) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία για τα έτη 2023 και 2024, σε 167.925.
Το πλήθος των επιτρεπόμενων μετακλήσεων, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, καθορίστηκε σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν μέσω των Περιφερειών (τα οποία προσέγγισαν τις 380.000) και κοντά στο αντίστοιχο όριο που είχε τεθεί για τη διετία 2021-2022 (ήταν 168.632).
Επιπλέον, όπως τονίζει το υπουργείο, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου αφενός να μη θίγεται η απασχόληση Ελλήνων εργαζομένων (ή από τις χώρες της ΕΕ) και αφετέρου να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες σε συγκεκριμένους κλάδους είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα, οι μετακλήσεις κατανέμονται σε κλάδους στους οποίους δεν υπάρχει προσφορά εργασίας από Έλληνες εργαζόμενους αλλά με ευελιξία που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών.
Σημειώνεται ότι από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.
Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76.7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα.
Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες Αιγυπτιακής καταγωγής οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ παρέχεται η δυνατότητα μετάκλησης αυξημένου αριθμού εργαζομένων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων (9.261 έναντι 2.811 την προηγούμενη διετία), αλλά σημαντικά χαμηλότερου σε σχέση με τις προτάσεις που υπεβλήθησαν για 80.316 εργαζόμενους.
Και εδώ ελήφθη υπόψη η προσφορά εργασίας και η δυνατότητα κάλυψης των κενών θέσεων από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.
Για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες ισχύει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των Ελλήνων/Ευρωπαίων εργαζομένων (αμοιβές, κατώτατος μισθός, ωράριο, υγιεινή – ασφάλεια, κ.λπ.) Επιπλέον για τους εποχικούς εργαζόμενους θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατάλυμα για τη διαμονή τους.
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών τη διετία 2023 και 2024 ανέρχεται στις 6.528, εκ των οποίων οι 1.013 αφορούν εξαρτημένη εργασία σε διάφορες ειδικότητες, οι 400 αφορούν την ειδικότητα των αλιεργατών και οι υπόλοιπες 5.115 αφορούν εποχική εργασία σε διάφορες ειδικότητες κυρίως για ξενοδοχειακές μονάδες και εστίαση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά η κατηγορία των εποχικών εργαζόμενων οι οποίοι για τους τομείς της εστίασης και των ξενοδοχειακών μονάδων ανέρχονται σε 4.700 αφού στο συνολικό αριθμό των 5.115 συγκαταλέγονται και ειδικότητες όπως πληρώματα σκαφών αναψυχής, εργάτες υπηρεσιών αποσκευών αεροδρομίου και εργάτες γης.
Πρόκειται για νούμερο εργαζομένων που φυσικά δεν καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στη Ρόδο καθώς κατανέμεται σε όλη την περιφέρεια. Πάντως ο ξενοδοχειακός κλάδος του νησιού μας και το εργατικό κέντρο πρόσφατα προχώρησαν σε ενέργειες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από τη βόρεια Ελλάδα και σε ένα βαθμό κατάφεραν να φέρουν αρκετούς εργαζόμενους στο νησί.
Όμως υπάρχουν ακόμα ανάγκες και κάθε δυνατότητα που δίνεται για εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι καλοδεχούμενη, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι με βάση το ΦΕΚ δίνεται η δυνατότητα και σε όσους εργαζόμενους από τρίτες χώρες απασχολούνταν παράνομα στην περιοχή μας να ακολουθήσουν τη νόμιμη οδό και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους.
Πρόκειται στην ουσία για μετακλητούς εργαζόμενους που θα απασχολούνται έως και 9 μήνες και τους υπόλοιπους τρεις θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους.
Αναλυτικά για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο αριθμός αδειών για εργαζόμενους από τρίτες χώρες κατανέμεται ως εξής: