«Στις 21 Μαΐου, δεν κρίνεται μόνο αν το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του, αλλά αν κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης ξαναβρεί την πολιτική στέγη του». Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας, υπογραμμίζει ότι «ένα ΠΑΣΟΚ με ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στη δημιουργία κυβέρνησης η οποία θα εφαρμόσει τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κοινωνική κατοικία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθή διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, η επαναφορά του ΕΚΑΣ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Νικητιάδης, που έχει διατελέσει υφυπουργός Τουρισμού το διάστημα 2010-2012, εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα «ο τουρισμός της χώρας μας έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο», «Δεν αρκεί μόνο να μετράμε αφίξεις» λέει χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την εκλογική του περιφέρεια, ο κ. Νικητιάδης λέει ότι «τα νησιά μας ζημιώθηκαν από την απουσία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει στις 21 Μαΐου». Σε ό,τι αφορά στο παραγωγικό μοντέλο που προτείνει για τον νομό, εξηγεί ότι «είναι απαραίτητος ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό της Δωδεκανήσου που πρέπει να αποβλέπει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά παραλλήλως και στην προσέλκυση νέων αγορών έτσι ώστε να μην πουλάμε τόσο φθηνά το προϊόν μας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Νικητιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πέτρο Δημητρόπουλο:
ΕΡ: Τι κρίνεται κατά τη γνώμη σας στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
ΑΠ: Την 21η Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν την Αλλαγή για μια δίκαιη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Να εμπιστευτούν εκείνους που μπορούν να δομήσουν ένα αξιόπιστο κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, έννοιες και αξίες που έχουν καταλυθεί και από την διακυβέρνηση της ΝΔ και από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Να εμπιστευτούν εκείνους που μπορούν να διασφαλίσουν ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, παιδεία, ισχυρή οικονομία, προστασία των δυνάμεων της εργασίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για εμάς, εκείνο που πρωτεύει είναι η δημιουργία μιας πραγματικά ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η προτεραιοποίηση των επενδύσεων με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, η συγκρότηση νέων παραγωγικών πυλώνων για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων, η προστασία των δυνάμεων της εργασίας, η ανάγκη ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που σήμερα κατευθύνονται σε λίγα μόνο χέρια, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να λάβει ούτε ένα νέο δάνειο.
Στις 21 Μαΐου, δεν κρίνεται μόνο αν το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του, αλλά αν κάθε δημοκράτης και προοδευτικός πολίτης ξαναβρεί την πολιτική στέγη του.
ΕΡ: Είναι έτοιμοι οι Έλληνες να δεχθούν κυβερνήσεις συνεργασίας; Ποιες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ είναι αδιαπραγμάτευτες σε αυτή την κατεύθυνση;
ΑΠ: Οι Έλληνες πολίτες ζητούν αποτελεσματικότητα και επιθυμούν να έχουν μια κυβέρνηση που θα μπορεί να κατανοήσει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να δώσει λύσεις, προς όφελος των πολλών και όχι προς εξυπηρέτηση των ολίγων και εκλεκτών. Γι’ αυτό ζητάμε καθαρή εντολή για ισχυρό ΠΑΣΟΚ στις 21 Μαΐου. Κυβερνήσεις συνεργασίας για εμάς δεν σημαίνει να μοιράσουμε τα υπουργεία, τους γενικούς γραμματείς και τους διοικητές οργανισμών. Συνεργασία σημαίνει προγραμματικές συγκλίσεις, πρόσωπα κοινής αποδοχής, πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν αυτές τις συνεργασίες και τις ανάγκες των Ελλήνων. Ένα ΠΑΣΟΚ με ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στη δημιουργία κυβέρνησης η οποία θα εφαρμόσει τις προγραμματικές θέσεις του Κινήματος που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κοινωνική κατοικία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η ορθή διανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, η επαναφορά του ΕΚΑΣ και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
ΕΡ: Πώς κρίνετε τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΝΔ για τον τουρισμό;
ΑΠ: Αρχικώς, για να κρίνουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει και να υπάρχει, κάτι τέτοιο λοιπόν όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά ο τουρισμός της χώρας μας έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν μπορεί να γίνει με λόγια. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις, χρειάζεται σχέδιο. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι έναν ακριβό προορισμό όπως ο δικός μας, δεν μπορούμε να τον πουλάμε τόσο φθηνά. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του, αναδεικνύει ως στρατηγικές για τον τουρισμό μας την γεωγραφική και χρονική επέκταση του, με ταυτόχρονη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Δεν αρκεί μόνο να μετράμε αφίξεις.
ΕΡ: Σύνθημά σας, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη Δωδεκάνησο, είναι “για να έχουμε ξανά φωνή”. Ποια προβλήματα στο νομό δεν έχουν αντιμετωπιστεί; Ποιο παραγωγικό μοντέλο θα προωθούσατε για την ακριτική περιοχή σας από θέση ευθύνης;
ΑΠ: Τα Δωδεκάνησα δεν έχουν φωνή στη Βουλή εξαιτίας της απουσίας εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ από τα Δωδεκάνησα. Θέλω τα Δωδεκάνησα να έχουν ξανά φωνή. Να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τη στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, να επανέλθει το εφάπαξ στην 20ετία. Να επαναφέρουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να βελτιώσουμε την ποιότητα του εισερχόμενου τουρισμού. Είναι προφανές ότι τα νησιά μας ζημιώθηκαν από την απουσία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει στις 21 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά στο παραγωγικό μοντέλο, είναι απαραίτητος ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τον τουρισμό της Δωδεκανήσου που πρέπει να αποβλέπει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά παραλλήλως και στην προσέλκυση νέων αγορών έτσι ώστε να μην πουλάμε τόσο φθηνά το προϊόν μας. Αυτό για μένα είναι ο πρώτος όρος, καθώς η οικονομία της Δωδεκανήσου, στηρίζεται 95% στον τουρισμό. Επιπλέον, οφείλουμε να αναπτύξουμε και τον πρωτογενή τομέα. Να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία για τον πρωτογενή τομέα και να υπογράφουν σύμφωνα συνεργασίας οι παραγωγοί και οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να δημιουργηθούν συμπράξεις και να προωθούνται τα εξαιρετικά προϊόντα μας, τα οποία μπορούν να αποτελούν και αυτά διαφήμιση για τα νησιά μας. Ένα τέτοιο μοντέλο είναι απαραίτητο, σε συνδυασμό βέβαια και με την ενίσχυση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρουν τα νησιά της Δωδεκανήσου, το καθένα με την ξεχωριστή του ταυτότητα και τις ιδιαίτερες ομορφιές του.