Η υπόθεση 46χρονου αλλοδαπού ρωσικής καταγωγής, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά τριών αλλοδαπών, στους οποίους –ισχυρίζεται ότι- έδωσε το ποσό των 134.000 ευρώ για να τον βοηθήσουν να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ρόδο και όχι μόνο δεν του επέστρεψαν ποτέ την επιχείρηση ή τα χρήματα, αλλά διέκοψαν και κάθε επικοινωνία μαζί του, εξετάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ένας αλλοδαπός από το Αζερμπαϊτζάν, και δύο γυναίκες από τη Ρωσία, για το αδίκημα της απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης ζημίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Το δικαστήριο τελικά έκρινε απαράδεκτη την ποινική δίωξη, η οποία και έπαυσε για τους εμπλεκόμενους. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο κ. Στέλιος Αλεξανδρής και υποστήριξης της κατηγορίας ο κ. Φώτης Ρωμαίος.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2018 ο 46χρονος Ρώσος, δια του δικηγόρου του κ. Φώτη Ρωμαίου κατά των τριών αλλοδαπών, οι οποίοι μάλιστα είχαν υποβάλει ακόμη και αγωγή σε βάρος του ζητώντας να τους καταβάλει το ποσό των 150.000 ευρώ ως… αποζημίωση!
Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στη μήνυση, όλα ξεκίνησαν με τη γνωριμία του το καλοκαίρι του 2015 με τον αλλοδαπό από το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο των διακοπών που έκανε ο 46χρονος Ρώσος με τη σύζυγό του στην Τουρκία, όπου και ο αλλοδαπός διατηρεί εκεί τουριστική επιχείρηση.
Με τον αλλοδαπό ο Ρώσος ανέπτυξε φιλική σχέση και μέχρι το 2016 συναντήθηκαν αρκετές φορές και μάλιστα ο ένας φιλοξένησε τον άλλο ακόμη και σπίτι του. Περί τα τέλη του 2015, η σύζυγος του Ρώσου άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας των οποίων και αποφάσισαν να έρθουν να μείνουν στη Ρόδο, όπου το κλίμα θα βοηθούσε στη βελτίωση της υγείας της.
Σε συζήτηση που είχε ο Ρώσος με τον αλλοδαπό από το Αζερμπαϊτζάν, ο τελευταίος ως έμπειρος επιχειρηματίας και γνώστης της αγοράς στη Ρόδο, τους υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθούσε να ανοίξουν δική τους επικερδή επιχείρηση.
Θέλοντας να υλοποιήσει τις αποφάσεις του αυτές, ο 46χρονος Ρώσος πούλησε – όπως αναφέρονταν στη μήνυσή του- το σπίτι και την επιχείρηση που διατηρούσε στην πατρίδα του και στα μέσα του 2016 μεταφέρθηκε με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους αρχικά στην Τουρκία και εν συνεχεία σε πόλη της Ιταλίας, καθώς ο φίλος τους από το Αζερμπαϊτζάν τους πληροφόρησε ότι «ήταν ευκολότερη η διαδικασία να εκδώσουν ιταλική ταυτότητα και ακολούθως να μετακομίσουν οριστικά στην Ελλάδα ως Ιταλοί υπήκοοι».
Πράγματι, ο Ρώσος με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην πόλη της Ιταλίας και ο ίδιος έκανε συχνά ταξίδια για να ανοίξει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Ρόδου. Στο πλαίσιο αυτό βρήκαν το κτήριο που θα στεγαζόταν η επιχείρησή του, καθώς όμως δεν μπορούσε να την ανοίξει στο όνομαά του ο αλλοδαπός φίλος του τού πρότεινε αρχικά να την ανοίξει στο όνομα της τότε συντρόφου του.
Η τελευταία όμως ζητούσε συμφωνητικό ώστε να διασφαλιστεί και να μην έχει προβλήματα με τη λειτουργία της επιχείρησης, γεγονός που εξόργισε τον φίλο του Ρώσου, ο οποίος και του είπε να μη συνεργαστεί με τη σύντροφό του καθώς «είναι αναξιόπιστο και ακατάλληλο άτομο και ότι δεν είναι φυσιολογικό να ζητά γραπτές συμφωνίες μεταξύ τους, διότι θα έπρεπε να τον ευγνωμονεί και να του δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη».
Μάλιστα, ο ίδιος σύστησε ως πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης στον Ρώσο μία κοπέλα (αλλοδαπή) η οποία όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν η νέα σύντροφος του φίλου από το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και τη μητέρα της για την οποία του είπε πως είχε εμπειρία σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Ο Ρώσος δέχτηκε και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του καταστήματος είχε καταβάλει τμηματικά, συνολικά το ποσό των 134.000 ευρώ σε μητέρα και κόρη. Η δε επιχείρηση άνοιξε κανονικά στο τέλος Ιουνίου 2017 και λειτούργησε μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς και σε αυτήν απασχολούνταν μητέρα και κόρη.
Όταν ήρθε ο καιρός να κάνει τη μεταβίβαση της επιχείρησής του στο όνομά του, καθώς πλέον είχε τακτοποιήσει όλα τις εκκρεμότητες με ταυτότητες και βίζες, επικοινώνησε με την πεθερά του φίλου του και την ενημέρωσε για όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν ώστε να γίνει η μεταβίβαση.
Ο 46χρονος Ρώσος ισχυρίζεται πως η αλλοδαπή τον «μπλόκαρε» από τα τηλέφωνά της και έτσι δεν είχε κάποιο τρόπο επικοινωνίας μαζί της. Έτσι απευθύνθηκε στο φίλο του από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος του δήλωσε ότι «είχε μεταφέρει την επιχείρηση στο όνομα της επιχείρησής του στην Τουρκία και δεν γίνεται η όποια μεταβίβαση στο όνομά του, ενώ αρνήθηκε να μιλήσουν για τα χρήματα που του είχε δώσει και διέκοψε κάθε επικοινωνία μαζί του».
Τότε ο 46χρονος Ρώσος άρχισε να διερευνά την υπόθεση, οπότε και διαπίστωσε πως η επιχείρηση στήθηκε με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που του ζήτησαν να καταβάλει και συγκεκριμένα περί τις 71.000 ευρώ φέρονται να εισέπραξαν οι μηνυόμενοι.
Ακολούθησε εξώδικος δήλωση από την πλευρά του Ρώσου, αλλά και αγωγή που κατέθεσε σε βάρος του η αλλοδαπή «πεθερά» του φίλου του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου για «αποζημίωση λόγω προσβολής της προσωπικότητάς της, αιτούμενη το ποσό των 150.000 €», ενώ άσκησε και μήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμηση.
ΠΗΓΗ ΡΟΔΙΑΚΗ